logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

BD campagne2020

Campagne Broederlijk Delen 2020

Wij zijn geboren delers en delen veel meer dan we denken.

Meer...

 

Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Tijdens de komende scheppingsperiode roept Ecokerk politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

  • Pastorale Eenheid Zandhoven en Ranst
    Behaag-Natuurlijk Op 7 december was het zover. Honderden, neen, duizenden planten werden gesorteerd en opgehaald door de Zandhovenaren en Ranstenaren die in de maanden september en oktober...

Caritas International lanceert, met de steun van de Belgische bisschoppen, een oproep aan solidaire huiseigenaars met de vraag hun woning of appartement te verhuren en zo het hoofd te bieden aan het tekort aan opvangplaatsen als gevolg van het groeiende aantal asielaanvragen. Caritas International werkt momenteel in versneld tempo aan de huisvesting van tientallen asielzoekers en zorgt daarbij ook voor de nodige sociale begeleiding.

Nieuwkomers worden ondergebracht in een huis of appartement die huiseigenaars ter beschikking stellen van Caritas International.

Het is de overheid die hen een opvangplaats toewijst. Vandaag dreigt er een groeiend tekort aan individuele woningen voor asielzoekers. Daarom wil Caritas International een beroep doen op het solidariteitsgevoel van huiseigenaars.

"Heel wat mensen contacteren ons en willen helpen", aldus François Cornet, directeur van Caritas International. "Wij zijn blij met die golf van solidariteit en hopen dat zij zal bijdragen tot extra opvangplaatsen voor de groeiende nood. Het is een concrete manier om asielzoekers te helpen en daarbij hun rechten op een correcte procedure en opvang in België te blijven garanderen."

150219car49-600x400Caritas kiest voor opvang in individuele woningen. "Opvang bij mensen thuis", zegt François Cornet, "houdt het risico in dat de asielzoeker zijn recht op opvang verliest. Caritas International heeft al meer dan 15 jaar ervaring met opvang in individuele woningen. Een bewuste keuze omdat de autonomie van de betrokkenen en hun gezinsleven op die manier gewaarborgd worden en de integratie in de lokale gemeenschap bevorderd wordt."

De bisschoppen van België steunen het initiatief van Caritas International: "Wij sluiten ons aan bij de oproep van Caritas International. We vragen congregaties, parochies en de christelijke gemeenschap in de brede zin van het woord om na te gaan op welke manier ze aan deze oproep gevolg kunnen geven zoals ook Paus Franciscus ons uitnodigt om onze deuren te openen voor de medemens die op zoek is naar de bescherming van een staat."

De huizen en appartementen die gezocht worden moeten aan volgende vereisten voldoen: het huis of appartement moet bewoonbaar zijn, met de nodige sanitaire voorzieningen en een kookhoek en voor minstens 6 maanden beschikbaar. Caritas International neemt het beheer over tijdens de verhuurperiode: de organisatie betaalt een correcte huurprijs en staat garant voor het goede onderhoud van de woning. We kunnen momenteel de nodige sociale begeleiding verzekeren in Brussel, Mechelen, Antwerpen, Oostende, Luik, Seraing, Verviers en Charleroi. Buiten deze steden zoeken we ook woningen voor mensen die erkend zijn als vluchteling en bijgevolg de opvangstructuren moeten verlaten om op eigen benen te staan.

Meer informatie over dit initiatief en het soort woningen dat gezocht wordt, vindt u hier.
Vragen kan u sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Telefoon: 0473 951 462

Contact pers
Voor Caritas International:
Johanna Vanraes - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0473 762 462

Voor de bisschoppen:
Tommy Scholtès - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0475 670 427


klimaatnetwerk liggend spot

Klimaatnetwerk.be

Elke groep een klimaatplan.

meer...

Kalender

Vorige maand Maart 2020 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 9 1
week 10 2 3 4 5 6 7 8
week 11 9 10 11 12 13 14 15
week 12 16 17 18 19 20 21 22
week 13 23 24 25 26 27 28 29
week 14 30 31

Komende activiteiten

Geen evenementen

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristiAfbeelding6 180228 LogoWZS 120pxwzz logo vzw 200px