7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2023, legt Ecokerk de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

#ik7mee

Piet Van Pelt is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook al vele jaren lid van de werkgroep Ecokerk van bisdom Antwerpen. Piet studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie. De vragen naar de...

Is uw investeringsplan ook een klimaatplan?


Weten we waar ons geld aan het werk is? En waarvoor? En voor wie?
Houdt het de economie van gisteren in stand?
Of ondersteunt het de sectoren van de toekomst?

Het waren de uitgangsvragen waarmee Ecokerk en Oikocredit op 13 mei 2017 stemmen uit christelijke organisaties en de klimaatbeweging samenbrachten op een symposium.

 

Met dit symposium sloten Oikocredit en Ecokerk zich aan bij een geheel van internationale  campagnes, zoals die van de divestment-beweging, de Klimaatcoalitie en de Global Catholic Climate Movement.
Karel Malfliet (Ecokerk) schetste inleidend het kader. Download presentatie Karel Malfliet


Van droom naar daad

Vervolgens schetste David Ten Kroode, Renewable Energy Manager bij Oikocredit, de achtergrond bij de investeringen die Oikocredit doet in hernieuwbare energie in het Zuiden. Hij illustreerde het met tekst en uitleg over enkele concrete projecten die door Oikocredit gesteund worden. Download de presentatie van David Ten Kroode


Debat

symposium2Na de pauze kwamen diverse vertegenwoordigers uit het middenveld, christelijke organisaties en de klimaatbeweging met elkaar aan bod. Laurien Spruyt (Klimaatcoalitie), Lieve Herijgers (Broederlijk Delen), Rob van Drimmelen (Verenigde Protestantse Kerk in België en Wereldraad van Kerken), Johan Elsen (Oikocredit) en pater Paul Verbeke (Missionarissen van Scheut) gingen in gesprek over desinvesteren in fossiele brandstoffen en duurzaam en ethisch investeren. Het geheel werd gemodereerd door Alma De Walssche (MO*).

Download het document met investeringsbeleid van de Wereldraad van Kerken 
Ga naar Bankroute.be, de actie van de Klimaatcoalitie


Achtergrond

In het Akkoord van Parijs engageerden de wereldleiders zich om de gemiddelde temperatuurstijging op aarde “flink onder de 2°C te houden, met inspanningen om 1,5°C als streefdoel te bereiken”. Dit engagement luidt het einde in van het gebruik van fossiele brandstoffen, de grootste oorzaak van de klimaatverandering.

De groeiende internationale divestment-beweging ijvert voor het terugtrekken van investeringen uit fossiele brandstoffen en het geld te herinvesteren in een rechtvaardige transitie naar een koolstofarme samenleving.

Veel christelijke organisaties en instellingen hebben al een lange traditie van ethisch bankieren. Geïnspireerd door de oproep tot actie in de encycliek Laudato Si' van Paus Franciscus, denken ze vandaag na over de economische activiteiten waarin hun geld geïnvesteerd wordt. Ook de internationale zakenwereld is al een tijdje bezig analyses te maken en investeringen in fossiele energie af te stoten. En de overheden volgen deze trend. In Ierland besliste het parlement op 27 januari om het eerste land te worden dat volledig desinvesteert uit de fossiele sector. Lees meer

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px