Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Opnieuw roept Ecokerk tijdens de komende scheppingsperiode politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

waar groeit laudatosiboom3

Waar groeit een Laudato Si'-boom?

Welke groepen plantten al een fruit- of vruchtboom om symbolisch hun engagement uit te drukken om het appel van Laudato Si’ ernstig te nemen? De actie gaat verder de komende weken en maanden.

Meer...

laudatosiboom ad

Plant een Laudato Si'-boom

ter gelegenheid van 5 jaar Laudato Si'. Download de handleiding en registreer je boom online

Meer...

 

checklist ad

Vernieuwde checklist

Download onze vernieuwde checklist en maak je werking Laudato Si'-proof. 

Meer...

 

Onderstaande groepen en gemeenschappen beslisten al om een fruit- of vruchtboom te planten als symbolische uitdrukking van hun engagement om het appel van Laudato Si’ ernstig te nemen, en om integrale ecologie als basis te nemen van hun handelen, vieren en spreken. De actie werd intussen ook opgepikt in Nederland, zodat ook enkele Nederlandse groepen hun boom registreerden.

Registreer ook jullie Laudato Si'-boom, zodat hij zeker in dit overzicht terecht komt

 

 

 

 

 

Bisdom Brugge

Kinderen planten boom voor de toekomst

Planten Laudato Si boom Michiel Van Mulders2 400pxZondagmorgen 4 oktober hebben kinderen uit het bisdom Brugge samen met bisschop Lode een boom geplant aan het voorplein van het bisschopshuis. De boomplanting gebeurde in het kader van de vijfde verjaardag van de pauselijke encycliek Laudato Si’ die de nadruk legt op het belang van ecologie.

Ecokerk had opgeroepen om tussen 1 september en 4 oktober een ‘Laudato-Si’-boom’ te planten en de bisschop van Brugge ging daar op in. Hij gaat zo mee in het engagement van zijn collega-bisschoppen om ‘integrale ecologie’ op de eerste plaats te zetten bij handelen, vieren en spreken.

De boom werd geplant door enkele kinderen die met hun gezin aanwezig waren op ‘De Eerste Dag’, een maandelijkse samenkomst voor gezinnen, gevolgd door een misviering.

Planten Laudato Si boom Michiel Van Mulders7 400pxOp de regenachtige ochtend werden de kinderen na een korte speech en een gebed van bisschop Lode Aerts naar voor geroepen. Met hun meegebrachte schepjes en rakels groeven ze, onder het toeziende oog van Karel Malfliet van Ecokerk, de bisschop en alle andere aanwezigen, een putje voor de nieuwe boom. De jonge kerselaar is vanaf nu publiek toegankelijk aan het voorplein van het bisschopshuis (Heilige Geeststraat 4, 8000 Brugge).

 

Planten Laudato Si boom Michiel Van Mulders 900px 

 

 


 

 

 

Geloofsgemeenschap Sint-Jozef, Tereken, Sint-Niklaas

F2321m43Bisschop Lode deed het ons voor: plant een Laudoto Si’ boom om symbolisch uitdrukking te geven aan ons engagement als geloofsgemeenschap tot mee zorg dragen voor onze schepping. De brief die Paus Franciscus 5 jaar geleden schreef, draagt immers nog steeds vrucht.

De boom die wij plantten in de voortuin van de pastorij van Tereken zal dat ook doen. Al is het dan geen inlandse appel- of perenboom, wel een Gingko Biloba. Een boom die reeds 250 miljoen jaar geleden voorkwam. Een boom dus over generaties heen en daarbij geneeskrachtige eigenschappen draagt. De Japanse notenboom staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde tijdloosheid en een lang leven. De zaden worden gebruikt bij ademhalingsproblemen, blaas- en nierproblemen, spijsverteringsproblemen, gehoorverlies en andere kwalen. De bladeren worden onder andere gebruikt om de bloedsomloop te verbeteren, bij ademhalingsproblemen, gehoorverlies, geheugenverlies, huidziekten en angst. En daarbij is het goed voor de bestrijding van circulatiestoornissen in de hersenen en de ledematen. Kortom: een levengevende boom… mag hij ons inspireren tot leven in onze geloofsgemeenschap.

Enkele sprokkels van wat mensen schreven tijdens de viering:

Dank God dat Gij te zien zijt
in de natuur die, ondanks alles, verder tot nieuw leven komt;

in de liefde van ouders,
vooral bij hun kind dat anders is;
in de vriendschap van mensen
die zich inzetten voor anderen.
 
Wij bidden dat wij bruggen bouwen naar
mensen die de weg naar U verloren zijn.
Dat wij niemand afschrijven.
 
Mag de Gingko Biloba voor ons symbool zijn van:
-de schreeuw van de aarde zoals we die ook van de armen horen.
-hoop en liefde voor ons en onze nakomelingen.
-vrede in de klein en grote wereld.


Lieve Van Driessen

 


 

 

Pastorale eenheid Sint-Trudo - Sint-Truiden

image00001Op 24 mei 2015 publiceerde paus Franciscus zijn encycliek Laudato Si’, die stelt dat ecologie, rechtvaardigheid en vrede één geheel vormen. ‘Integrale ecologie’ is de sleutel voor een wereld met toekomst.

Vijf jaar later inspireert Laudato Si tot het uitroepen van een wereldwijd  ‘Jaar van Laudato Si’. We plantten daarom op zondag 4 oktober om 11:30 een fruitboom in de tuin van de pastorie van Sint-Marten in de Breendonkstraat 32 in Sint-Truiden.
Wim Ceunen

 

 


 

 

Pastorale Eenheid Anderlecht

StartvieringenBoomplanting4okt2020 19Op zondag 4 oktober hadden we met onze Pastorale Eenheid onze startviering.

Na de eucharistie van 11u plantten we een perelaar Pyrus communis 'Jefkespeer' in de tuin aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Vreugde in de Britse-Soldaatlaan, 29 te Anderlecht.

De Jefkespeer is heel sappig maar houdt niet lang. Af en toe vind je ze nog op de occasionele boerenmarkt. De Jefkespeer is dus zeker niet de meest prestigieuze van de perenfamilie maar heeft Jezus ons niet geleerd om oog te hebben voor de minderen onder ons, voor wie niet in het oog loopt?

StartvieringenBoomplanting4okt2020 42

Guido Vandeperre

Lees het volledige verslag

Bekijk de fotoreportage

 

 

 

 

 

StartvieringenBoomplanting4okt2020 31


 

 

Parochie Hoevenzavel - Genk St. jozef

DSC 0027Hoevenzavel viert de H. Franciscus met het project: Ecokerk - Laudato Si’   

5 Jaar geleden schreef Paus Franciscus zijn encycliek ‘Laudato Si’. Ter gelegenheid van de 5de verjaardag van deze Ecologische encycliek heeft de parochie van Hoevenzavel St. Jozef 3 fruitbomen geplant bij de speeltuin naast de kerk.  

 
Door het planten van deze 3 fruitbomen schenkt de parochie vruchten aan de buurtbewoners, de lagere school en lokale verenigingen onder de slogan: “De aarde is een gemeenschappelijk erfgoed waarvan de vruchten allen ten goede moeten komen.” (laudato Si 93).

DSC 0046Op deze manier willen we als lokale geloofsgemeenschap uitdrukking geven om de boodschap van ‘Laudato Si’ ernstig te nemen, en om het thema ‘ecologie’ als basis te nemen van ons handelen, vieren en spreken.
De fruitbomen sybmoliseren dan ook de oproep om de vruchten van de aarde te delen.   

 
De sfeervolle avondviering, met een zakje bloembollen voor iedere aanwezige, stond in het teken van het feest van de H. Franciscus en zijn zorg om de natuur. Dankbaar voor het levenswerk van de Paters Minderbroeders, aandacht voor ecologische keuzes en de Taizéwerking Genk-Noord die samen met IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen hun GigaGroencharter kwam voorstellen.

 
DSC 0081De boomplanting was dan ook een mooie afsluiter. De drie bomen werden na de viering naar buiten gebracht,  plechtig voorafgegaan door de belleman, en geplant door schepen van Erediensten Ria Grondelaers, Burgemeester Wim Dries en Tom Steensels (IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen- Regio Limburg).

Bert Lochy

 

DSC 0087


 

 

Pastorale Eenheid De Wijngaard Deerlijk

IMG 7350 400pxIn Deerlijk hebben we een huis van de Kerkfabriek. We gebruiken het als secretariaat voor de Pastorale Eenheid, en we bewaren er onze materialen.

Aan de zijkant van het huis is een kleine tuin, tegenover de historische Kapel OLV ter Ruste. Zoals het hoort, is aan het ontstaan van de kapel een legende verbonden: bij het doormidden zagen van de boom die er stond, kwam een Mariabeeldje tevoorschijn, en dus werd op die plaats een kapel gebouwd...

Het bracht ons op ideeën. Helemaal in de lijn met de luiken "Biodiversiteit" en "Dichtbij" in de checklist van Ecokerk, wilden we van deze kleine groene tuin een ecologische gemeenschaps- en ontmoetingsplek maken. We willen er een bloemenweide zaaien, en er een bank zetten, zodat mensen er even tot rust kunnen komen en er elkaar ontmoeten. En in het midden wilden we een boom planten.
We kregen toestemming van de gemeente om onze plannen uit te voeren.

IMG 7355 400pxDe boom staat er intussen. We kozen voor een perelaar met lekkere conference-peren als onze Laudato Si'-boom.

Op de bloemenweide en de bank is het nog wachten tot het voorjaar.

Marc Messiaen

IMG 7363

 


 

 

Zusters Sint-Vincentius a Paulo Deinze

Deinze2In antwoord op de oproep van Paus Franciscus en in navolging van het voorbeeld van onze bisschop Lode plantte de congregatie van de Zusters Sint-Vincentius a Paulo van Deinze in aanwezigheid van alle personeelsleden een Moerbeiboom in de kloostertuin op donderdag 24 september.

Op die dag vierden wij het naamfeest van onze patroonheilige: de Heilige Vincentius a  Paulo (27 september). Onze boom werd plechtig ingezegend door onze rector E.H. Van der Linden. Als afsluiter zongen wij samen het Laudato Si lied.
Bea De Schryver

 Deinze1


 

 

Vredeskerk Sint-Michiels Leuven

samen vredesboom planten DSC01465Op maandag 21/9, Internationale Dag van de Vrede, organiseerde de Leuvense St-Michielskerk in samenwerking met Pax Christi een feestelijke vredeswake, weliswaar met een coronaproof aantal deelnemers. De St-Michielskerk toont hiermee haar engagement als vredeskerk, opgestart in 1998.

Omdat de kerk ook de thuisbasis is van de spaanstalige gemeenschap, was ze tweetalig Nederlands/Spaans.

De inhoud van de wake was gewijd aan Laudato Si’ en onze planeet. Als besluit van de wake werd een olijfboom(pje) geplant in de kerk. Een olijfboom verwijst symbolisch naar het verhaal van het nieuw begin na de zondvloed, de dag waarop JHWH een verbond sluit met de mensen én met alle levende wezens.

Download het boekje van de vredeswake

Zegening vredesboom DSC01469

 


 

 

Urbanusparochie te Duivendrecht (Nederland)

LS middag LS boom 350pxOp 12 september hielden we een Laudato Si-middag voor de Clara & Franciscusparochie. Deze bestrijkt heel Amsterdam-Oost en Amsterdam Zuidoost.
Het was een mooi, sfeervol, en inhoudelijk rijk evenement. De ongeveer 32 deelnemers konden in twee rondes deelnemen aan allerlei workshops, waaronder een scheppingswandeling, een lectio divina van het slotgebed in Laudato Si en duurzaam bloemschikken. We sloten de middag af met een korte gebedsviering.

Het planten van een speciale Laudato Si-boom vormde daar een onderdeel van. Een kunstenares had op een houten schild in mooie letters een korte uitleg aangebracht en de datum vermeld.

Elke deelnemer hielp mee bij het planten door een beetje grond om de boom te scheppen. Het is mooi te bedenken dat er over 10 of 15 jaar een boom staat met prachtige bloesems in het voorjaar en heerlijke vruchten in de zomer.
Gerard Moorman

 

LS middag GM schept grond op boom 1000px

 


 

 

House of Compassion - Begijnhofkerk Brussel

begijnhofkerk BrusselElke eerste zaterdag van de maand organiseert House of Compassion (Begijnhofkerk Brussel) een activiteit, gericht op een maatschappelijk thema. Op onze eerste editie op 5 september, bij de start van de scheppingsperiode, stond het klimaat centraal. We hoorden sprekers van Ecokerk, Cente Avec en Protestantse kerk Brussel, en getuigenissen over ecologisch handelen in Atelier Groot Eiland en Habitat & Humanisme.

Ook het planten van een Laudato Si'-boom stond op de planning, maar de onderhandelingen met de Stad Brussel zijn nog niet rond. Ons idee om voor de kerk een fruitboom te planten wordt positief onthaald, want het past in het beleid van de stad om overal bomen aan te planten. Maar het is een beschermde site. Ingrepen mogen zeker het zicht op de gevel van de kerk niet verstoren. En dus is een voorstudie nodig, en een gemotiveerde beslissing. We hopen dat we onze boom snel kunnen planten.

 


 

 

Parochie Oude Bareel Sint-Amandsberg

Toen me de vraag werd gesteld of ik het paneeltje zou willen maken voorde  Laudato Si boom die door onze Bisschop Lode zou geplant worden te Oostakker-Lourdes, was ik meteen akkoord.  We vonden voldoende recuperatiemateriaal om aan de slag te gaan. Bovendien was dit de aanzet om zelf ook over te gaan tot het planten van een Laudato Si boom op het kerkplein van de Oude Bareel. De parochieploeg was meteen enthousiast.
We kozen voor een notelaar. Hij heeft ondertussen zijn weg al gevonden op het kerkplein. We plantten dit nog kleine boompje op zondag 6 september. Het paste perfect in het thema scheppingzondag dat we die dag samen hebben gevierd.
Marie-Anne Ryckbosch

oude bareel

 


 

 

Parochie Sint-Martinus-Olen

 

OlenSM5 350pxTijdens het eerste weekend van september plantten wij in onze kerk een pluimappelkruisboom (unieke soort!), tijdens de viering van de kruisoplegging van de 31 kandidaat-vormelingen. Die boom blijft hier de hele scheppingsperiode staan. De vruchten van deze boom zijn pluimen, appelen en kruisjes:

  • pluim: kruis als +teken: hoop, positiviteit
  • appel: kruis als kruispunt: goede keuzes maken voor de schepping
  • kruisje: kruis als symbool van (de strijd tegen) het lijden.

Na de viering plantten we vlak naast onze Sint-Martinuskerk een (echte) Malus domestica Ecolette (appelaar), met toestemming van het Gemeentebestuur en met medewerking van de Groendienst. 

Helaas moest dit ‘en petit comité’ gebeuren, vermits samenscholingen nog altijd niet toegelaten zijn. Koster Edwin en diaken Cis namen de honneurs waar, plantten de boom en gaven hem meteen al een flinke scheut water. We hopen dat hij het goed zal doen op dit plekje.

Binnenkort wordt er een bordje bij geplaatst met wat uitleg. Daarop staat onder andere dat we hopen dat de mensen in de lente genieten van zijn bloesem en in de herfst van zijn appelen. En 365 dagen per jaar mag hij een symbool zijn om ons te herinneren aan onze delicate en dringende opdracht: het behoeden en bewaren van onze aarde, Gods schepping.
Cis Marinus

 

compositie Olen

 


 

 

Meersel-Dreef

Meerseldreef2

Pastorale eenheid St.-Franciscus, Ecokerk bisdom Antwerpen en Inspirelli IJD Antwerpen plantten na de gebedsdienst op de wereldgebedsdag van 1 september 2020 in de aan de San Damianokapel in het Mariapark van Meersel-Dreef van de Minderbroeders-kapucijnen 2 appelbomen bij de ingang van het Franciscaans labyrint.

Bij een labyrintloop zoeken mensen hun weg. Door deze bomen te planten, staan wij stil bij onze weg naar meer respect en dankbaarheid voor de schepping.
Kenny Brack

 

Meerseldreef3
 

 


 

 

 

Bisschoppenconferentie - Oostakker

FB BoomplantingOostakker 30 350pxDe Gentse bisschop Lode Van Hecke plantte op 9 september in naam van de Belgische bisschoppen de eerste Laudato Si’-boom in het domein in Oostakker-Lourdes. Met de boomplanting geeft de bisschop van Gent symbolisch uiting aan het engagement van zijn collega’s-bisschoppen in België om ‘integrale ecologie’ -het centrale begrip uit de encycliek- als basis te nemen van hun handelen, vieren en spreken.

Lees het volledige verslag

FB BoomplantingOostakker 13 1200px

 


 

 

Pastorale zone Emmaus Bierbeek

Wij doen mee met de actie "Plant een laudato Si'-boom". We zijn nog volop bezig met de voorbereiding, en hebben vandaag nog geen verdere details.
stefaan Callebaut

 


 

 

Verenigde Protestantse Kerk in België

Eind september zal in de tuin van de Hoofdzetel van de VPKB in Brussel een appelaar worden geplant, samen met Synodevoorzitter Ds. Steven Fuite en de Werkgroep Kerk in de Samenleving.
Greet Heslinga

 


 

 

Franciscuswake Roeselare

Tau (Franciscaanse spiritualiteit) organiseert in Roeselare een Franciscuswake op 3 oktober, de sterfdatum van Franciscus van Assisi. De wake staat in het teken van Laudato Sí, en is een bezinning op het Zonnelied. We plannen om die dag ook onze Laudato Si'-boom te planten.
Frans Celis

 


 

 

Duurzaamheidsbeweging St. Christoffelparochie Rotterdam

Op 4 oktober om 11 uur planten wij bij de St. Caeciliakerk naast het winkelcentrum Zocherstraat in Rotterdam een Perenboom. Deze boom is symbool van samen zorgen voor de Aarde en elkaar.
Dick Biesta

 


 

 

Missione Cattolica Italiana Genk

Op zondag 4 oktober om 12 uur, na de eucharistieviering, gaan we twee vijgenbomen planten tegenover de Kerk Sacra Famiglia in Risstraat 3, 3600 Genk. We zullen er een plechtig moment van maken in samenwerking met Samana Genk Missione, Pater Pio Gebedsgroep, La Maglia del Cuore, Acli Waterschei en Radio Internazionale.
Gregorio Aiello

 


 

 

H.Bavoparochie (Kanaalzone, Lochristi, Wachtebeke)

Na de eucharistieviering van 4 oktober zal de voorgaande priester een appelboom planten op het pleintje voor de kerk van Hyfte
Heidi De Clercq

 


 

 

Oostkamp

Op zondag 4 oktober, zullen 6 bomen geplant worden in Oostkamp bij de aanstelling priester Rik Verbeke

 


 

 

Sint-Corneliusparochie Ninove

Zondag 4 oktober planten we in de tuin van de Ninoofse pastorie een appelboom om het appèl van Laudato Si' kracht bij te zetten.

 


 

 

Sint Franciscuscollege Heusden-Zolder

Op 20/11 zullen wij in het college 3 Laudato Si'-bomen planten

 


 

 

De heilige Nicolaas van Myra parochie Sint-Niklaas

We hebben als parochie de intentie om de Laudato Si'-boom te planten in het voorjaar.
Hij zal zijn plaats krijgen in de voortuin van de dekenij, Philippus Neridreef 3, 9100 Sint-Niklaas.
Raf Vermeulen

 


 

 

 

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px