Als we de oude christelijke bronnen over de relatie mens-natuur herinterpreteren, ontdekken we een ecospiritualiteit die wegleidt van een eenzijdig antropocentrisch wereldbeeld.

In haar jongste boek Geworteld in verbinding stelt theologe en ziekenhuispastor Kelly Keasberry dat alle godsdiensten op het vlak van ecologisch denken van elkaar kunnen leren.

Geworteld in verbinding boek afbeelding

Zo verwijst ze bijvoorbeeld naar het joodse idee van Tikkun Olam, het herstel van de wereld. In die interpretatie van de bijbelse scheppingsverhalen werd de eerste mens naar een onaffe wereld gezonden om die te herstellen en mee te voltooien, als mede-schepper. Vanuit die inspiratie bevat Keasberry’s boek een hartsgrondige uitnodiging om een nieuw paradigma te omarmen waarin onderlinge verbondenheid, verantwoordelijkheid en herstel centraal staan. Als we bereid zijn ons denken over onszelf en de aarde te vernieuwen, kunnen we de ecologische crisis zien als een kans en een kantelmoment.

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px