Mundo-b, synergie voor een ecologischer wereld.

Aan de Naamse Poort in Brussel staat het eerste 'duurzame' kantoor van organisaties die met ecologie, rechtvaardigheid en solidariteit bezig zijn.

Het gaat om veertig organisaties uit heel Europa: Friends of the Earth Europe, Food & Water Europe, CAN (Climate Action Network), Natagora (het Franstalige Natuurpunt in België), Netwerk Bewust Verbruiken, Wervel en vele anderen.

Voor de volledige lijst: zie www.mundo-b.org. De organisaties kunnen gebruik maken van een gezamenlijk dienstenpakket. Het gebouw is ook een afhaalpunt voor bio-groentenpakketten, zowel voor mensen die er werken als voor buurtbewoners. Er wordt samengwerkt met externe diensten zoals GO2, een coöperatieve fiets-pakjesdienst.

MundoB 5

Interessant is ook de Hive (bijenkorf) waar organisaties uit heel Europa voor enkele weken een gemeenschappelijke werkplek kunnen huren.

Ecologische renovatie

Twee gebouwen werden gerenoveerd en tot één kantoor omgevormd. Omdat het geen nieuwbouw is, kon het niet een 100 % passiefgebouw zijn, maar er werd alles aan gedaan om zo ecologisch mogelijk te verbouwen. Zo werd bvb hennep geïntegreerd en werd heel wat aandacht besteed aan isolatie. Het gebouw wordt verwarmd met een warmtepomp en, indien nodig, wordt bij verwarmd met houtpellets (zaak is natuurlijk om na te gaan dat deze van houtafval zijn en niet van levende bossen).

Natagora onderhoudt een ecologische stadstuin en het restaurant Kamilou serveert biologisch eten. 
Er is een fietsenstalling voor 200 fietsen en … 1 auto.
MundoB 2Jaarlijks wordt voor de deelnemende organisaties een balans opgemaakt van water-, energie- en ander verbruik.

In het Brussels Gewest is het een voorbeeldgebouw. In 2008 was Mundo-b in Brussel  'laureaat Energie & Econstructie'.

Ethical property

De financiering gebeurde voor 50 % door Ethical Property, een organisatie gespecialiseerd in ethische vastgoedinvesteringen, en voor 50 % door de deelnemende (en enkele andere) organisaties.
Samen in zo'n kantoor met gelijkaardige zaken bezig zijn, is zeer inspirerend. Ook het feit dat we met enkele Vlaamse, Franstalige en Europese organisaties samen zitten.

MundoB 3Het concept breidt uit

Het concept sloeg zo aan, dat enkele jaren later Mundo-n in Namen begon, in Brussel Mundo-j voor Europese jeugdorganisaties. In Antwerpen wordt voor het Ecohuis een nieuw gebouw opgetrokken: Mundo-a.

 

Luc Vankrunkelsven,
medewerker Wervel, een van de organisaties gehuisvest in Mundo-b

 

naar de website van Mundo B
Edinburgstraat 26, 1050 Elsene, België

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px