De betaalbare en ecologische bibliotheek voor werktuigen in Brussel.

Je wil of moet af en toe iets repareren, onderhouden of renoveren thuis? Je ruimte om gereedschap te stockeren is beperkt, omdat je bv. op een appartement woont? Je hebt een krap budget? Je wil liever met stevig en kwalitatief materiaal werken, dan goedkoop gereedschap te kopen dat nadien enkel nog stof vergaart in de kelder?

In al die gevallen is de aanschaf van een goede boor of schuurmachine meteen een grote en prijzige stap. Om die dilemma's de wereld uit te helpen, brengt Tournevie kwalitatief gereedschap samen in gemeenschappelijk beheer. Zo is onze 'commons' (of gemeengoed) van gereedschap dankzij de uitleendienst van Tournevie de goedkoopste, handigste en milieuvriendelijkste keuze.

 

Zoals in de bib

We werken precies zoals een bibliotheek: in ruil voor een jaarlijks lidmaatschap van € 20 krijg je als lid ongelimiteerde toegang tot een breed assortiment kwaliteitsgereedschap om te klussen, repareren of renoveren. De vervangingswaarde van het aanbod ligt rond de € 45.000. Tel uit je financiële (en ecologische) winst.

 

Online service

Op ons online platform kan je bovendien de beschikbaarheden van het gereedschap nagaan en reservaties plaatsen. Om het plaatje compleet te maken verkopen we ook verbruiksgoederen per stuk. Wat je niet gebruikt kopen we terug op, waarmee we vermijden dat onze leden zich grote verpakkingen aan zaagjes, schuurpapier e.d. moeten aanschaffen.

 

5 goede redenen

Tournevie 2We zien met Tournevie de volgende redenen om zich aan te sluiten. Ze geven meteen goed weer welke objectieven we met het initiatief voor ogen hebben:

  • Bespaar geld: bij een storting van € 20 word je als individu lid; voor organisaties is dat € 50. Dat bespaart je een smak geld aan toestellen die je anders moet kopen of huren.
  • Help het milieu: door enkel gereedschap van hoge kwaliteit te gebruiken verklein je de afvalberg, stimuleer je reparatie en ga je samen met ons in tegen de wegwerpcultuur.
  • Krijg eenvoudige toegang: als lid krijg je toegang tot een brede waaier aan kwaliteitsmateriaal dat je anders moeilijk zou vinden – laat staan gebruiken, en reeds op voorhand online kan reserveren.
  • Versterk de gemeenschap: je ondersteunt de DIY (Do It Yourself) of 'makers'-mentaliteit in Brussel. Net zoals Repair-cafés stimuleer je een stad waar zelfredzaamheid en autonomie centraal staan.
  • Leer bij: je kan deelnemen aan allerlei workshops om met gespecialiseerde power tools te werken, technieken aan te leren en meer. Hiervoor werken we samen met Les Débrouillardes.

 

Tournevie groeit

We hebben sinds eind 2015 al meer dan 500 mensen overtuigd om lid te worden. Na een eerste passage in de buurt van Sint-Katelijne zijn we momenteel gehuisvest in een pand van het OCMW Brussel.

Verder plannen we in de toekomst andere antennes te openen in het Brussels Gewest, en staan we groepen in andere steden en gemeenten met raad en daad bij om het idee overal te verspreiden.

Zo zijn er de voorbije maanden in Mechelen (De klusbib) en Edegem (Deeldepot 2650) gelijkaardige initiatieven gestart, met tal van andere steden die allicht volgen. Kortom, het concept zit overduidelijk in de lift.

 

Meer informatie op:

www.tournevie.be 
www.facebook.com/tournevie 
www.twitter.com/tournevie 

Olivier Beys

foto's: Sien Verstraeten

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px