Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Opnieuw roept Ecokerk tijdens de komende scheppingsperiode politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

waar groeit laudatosiboom3

Waar groeit een Laudato Si'-boom?

Welke groepen plantten al een fruit- of vruchtboom om symbolisch hun engagement uit te drukken om het appel van Laudato Si’ ernstig te nemen? De actie gaat verder de komende weken en maanden.

Meer...

laudatosiboom ad

Plant een Laudato Si'-boom

ter gelegenheid van 5 jaar Laudato Si'. Download de handleiding en registreer je boom online

Meer...

 

checklist ad

Vernieuwde checklist

Download onze vernieuwde checklist en maak je werking Laudato Si'-proof. 

Meer...

 

Vicariaatshuis Kempen onderzoekt voetafdruk

Op 1 september 2014 startte het bisdom Antwerpen met een werking in drie vicariaten: Antwerpen, Kempen en Diocesane Diensten. 
Vicaris Wim Selderslaghs ging op pad om een vestigingsplaats te vinden voor het vicariaat Kempen. Hij kon een overeenkomst maken met de Zwartzusters van Lier, die hun klooster in Zandhoven ter beschikking stelden.

In 2001 waren er nog 11 zusters. Met de jaren nam de nood aan zorg toe voor de zusters. De algemene overste besliste om de meest zorgbehoevende zusters in een Woonzorgcentrum onder te brengen. Vandaag zijn er nog 3 inwonende zusters. Ondertussen is het gebouw overgenomen door het bisdom.

 

Projectdefinitie

20170519 101228 600pxHet gebouw dat dienst heeft gedaan als klooster omvormen tot het administratief centrum voor het vicariaat. Dit wil zeggen:

  • de bestaande ruimten omvormen om te kunnen vergaderen
  • voorzienningen treffen voor de nodige burelen
  • dit alles met aangepaste nutsvoorzieningen zoals water, electriciteit en verwarming
  • de nodige veiligheidsvoorzieningen installeren
  • voorzieningen treffen voor een degelijk afvalbeheer
  • een goed digitaal communicatieplatform invoeren met het Bisdomhuis in Antwerpen en met het Theologisch Pastoraal Centrum (TPC) in Wilrijk en zorgen voor de nodige backup.

 

Acties

Matrixoverzicht Vicariaatshuis Kempen 1 600pxHet project wordt ondersteund met een vragenlijst uitgewerkt door Ecokerk.

Vanuit deze vragenlijst worden de verschillende situaties in kaart gebracht met een matrix waarin volgende stappen overzichtelijk worden weergeven: situatieanalyse, per item het actieplan en een herzieningsdatum. Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave of om te downloaden.

Deze benadering wordt overgenomen uit ISO 50001 (Energy Management System) en steunt op het principe “PLAN-DO-CHECK-ACT”.
Hierdoor wordt continu werk gemaakt voor het optimaliseren van de voetafdruk.

 

Robert Vanderostijne
lid van het Ecoteam bisdom Antwerpen

Bekijk of download de matrix met het stappenplan voor het vicariaatshuis Kempen

 

Ecokerk logo 144px

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px