De Werkgroep Bewogen Verzet van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede reflecteert over de inspiratie achter het werk van de solidariteitsorganisaties, en organiseert hierover allerhande activiteiten.

 

In het najaar van 2016 organiseren we twee boeiende lunchcauserieën, de eerste gaat door op donderdag 29 september, en onze gastspreker is aartsbisschop Jozef De Kesel. We bevelen ook een eigenaardige opleiding 'Perspectiefontwikkeling' aan, en we zetten de Maand van de Spiritualiteit in de kijker.

Op het programma in het najaar

de kesel

Op donderdag 29 september mogen we Mgr. De Kesel verwelkomen voor een lunchcauserie. We vroegen hem om dieper in te gaan op de centrale betekenis die de Kerk - zeker nu, onder invloed van Paus Franciscus - verleent aan de thema's van rechtvaardigheid, vrede en integrale ecologie. Hij zal ook ingaan op de relaties tussen de katholieke solidariteitsorganisaties en de Kerk in Vlaanderen. Er zal ook tijd zijn om vragen voor te leggen en om in gesprek te gaan met elkaar.

Op donderdag 8 december hebben we Walter Lotens uitgenodigd. Lotens - moraalfilosoof, wereldreiziger en freelancer - deed onderzoek naar het domein waar mensen in de praktijk en van onderuit hun motivatie uit de grote verhalen putten. De bevrijdingstheologie speelde daarbij een cruciale rol. In zijn boek Engagement met of zonder God. Atheïst onder missionarissen laat hij een aantal protagonisten uit Europa en Latijns Amerika aan het woord. Zij getuigen over hun inzet en engagement. Dit wordt ongetwijfeld een interessant gesprek en een boeiende uitwisseling.

Praktisch: donderdag 29 en/of 8 december, 12u30-14u, locatie: Huidevetterstraat 165, Brussel (zaal 1), doelgroep: personeelsleden van de lidorganisaties, diocesane diensten/netwerken, (bestuurs)vrijwilligers. Inschrijven is verplicht (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), deelname is gratis (wel zelf een broodje meebrengen, er is verse soep).

De Maand van de Spiritualiteit: Perfectie is niet van deze wereld

3D BOEK Ik is perfect v3 blauw

Oktober is in Vlaanderen sinds jaar en dag de Maand van de Spiritualiteit. Het thema voor de editie van 2016 is: Perfectie is niet van deze wereld. Streven naar perfectie is heel menseli jk. Goed ook. Wie houdt niet van kwaliteit? Elke dag gaan we voor perfectie, als ouder, als werknemer, als kind of als leerling. En net dat geeft (arbeids)vreugde: het gevoel dat je je talenten ergens kan inleggen. Maar soms wordt dat streven naar perfectie een te hoge lat die je kan verstikken... Psychologen als Dirk De Wachter en Paul Verhaeghe waarschuwen daarvoor. Leren omgaan met de onvolmaaktheid is een belangrijke levenskunst.

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo wordt ieder jaar een essay gepubliceerd, geschreven door iemand met gevoel voor bezieling en met affiniteit met het thema. Zo reflecteerden onder andere Guillaume Van der Stichelen, Wouter Deprez en Wannes Cappelle over onderwerpen als authenticiteit, kiezen en zorgzaamheid. Singer-songwriter Eva De Roovere neemt dit jaar de pen ter hand, en schrijft een essay met als 

Het volledige programma van de Maand van de Spiritualiteit kan je binnenkort vinden op www.demaandvandespiritualiteit.betitel:‘Ik is perfect’. Vanaf oktober verkrijgbaar bij YOT en in de boekhandel.

Een aanbevolen opleiding: Perspectiefontwikkeling

Hoe motiveer je collega’s en vrijwilligers voor een nieuwe uitdaging? Hoe ga je voorbij aan lege ‘containterwoorden’ als het gaat over inspiratie, solidariteit, levensbeschouwing, rechtvaardigheid,…? Hoe leer je creatief en out-of-the-box te denken, bijvoorbeeld als het gaat over een jaarlijks weerkerende viering, actie of campagne?

Als je werkt in een middenveldorganisatie of zorgvoorziening, dan herken je waarschijnlijk bovenstaande vragen. Als begeleiders of verantwoordelijken zoeken we naar een sterkere taal, nieuwe vormen, invalshoeken en impulsen om een grotere gelaagdheid te creëren in het werken met mensen en idealen. Na jaren van intensieve praktijkbegeleiding rond deze thema’s organiseert Sofie Verscheure op vraag van YOT vzw een opleiding ‘Perspectiefontwikkeling’, waarin ze ervaringen en praktijkgerichte methodieken wil doorgeven.

Meer informatie vind je hier.

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 Afbeelding2Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw