We nodigen lokale groepen en gemeenschappen (parochies, bewegingen, scholen, congregaties…) uit om een fruit- of vruchtboom te planten op een publiek toegankelijke plaats.

Maak zo symbolisch zichtbaar dat je meedoet met de 7-sprong, en dat je integrale ecologie als basis neemt van je handelen, spreken en vieren.
Dat kan tijdens de Scheppingsperiode, van 1 september tot 4 oktober. Maar het kan zeker ook later in het najaar en in de winter. Zo sluit je goed aan bij het plantseizoen van bomen.

 

 


Waarom een vruchtboom/fruitboom?

Ik7mee staand 300pxWe leggen op een symbolische manier de band met Laudato Si’ zelf: “Iedere gemeenschap kan van het goede van de aarde nemen wat zij nodig heeft om te overleven, maar ze heeft ook de plicht om de aarde te beschermen en haar vruchtbaarheid voor toekomstige generaties te verzekeren.”  


Een vrucht- of fruitboom symboliseert mooi de oproep om de vruchten van de aarde te delen. Bovendien duurt het enkele jaren vooraleer hij vrucht draagt.  Ook dat is symbolisch: het vraagt soms wat geduld om resultaten te zien van onze inspanningen.


Een boom legt de band met voedsel en met duurzame klimaatbestendige landbouwsystemen zoals agroforestery of agro-ecologie.  Hij verwijst ook naar recente gemeenschapsinitiatieven zoals deeltuinen, eetbare tuinen, enz…
Vanuit het oogpunt van biodiversiteit, willen we liefst werken met oude rassen en inheemse soorten uit de vroegere hoogstamboomgaarden die nu helaas schaars geworden zijn.

 

Download onze handleiding

Hoe beginnen we er aan? Wie spreken we aan? Hoe vinden we een boom? Hoe planten we hem? En waar? Met wie werken we samen?

Je vindt het allemaal in onze overzichtelijke en beknopte handleiding

 

infobord1

Download onze powerpoint en maak een infobord

We maakten een powerpoint met enkele mooie voorbeelden van liggende en staande infoborden om bij je boom te zetten.

Met een beamer projecteer je het bord van je keuze op een paneel waarop je al grondverf aanbracht. De geprojecteerde afbeelding is een handig sjabloon waarop je rechtstreeks kan schilderen. Er is nog plaats voor je eigen naam, logo…

Download de powerpoint

Download hier een versie in pdf

 

Registreer je Laudato Si'-boom

Maak je engagement zichtbaar en inspireer andere groepen met jullie deelname. Vertel ook iets meer over je actie.  Wij voegen je groep en je verhaal  toe aan de lijst op onze website.

Ga naar het registratieformulier

 

Partners

“Plant een Laudato Si’-boom” is een actie van Ecokerk, met de medewerking van onderstaande partners. We moedigen lokale groepen en de plaatselijke parochie aan om elkaar aan te spreken en te zien wat samen mogelijk is.

 logo partners


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px