logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

Clipboard01

#KerkAanHetWerk

De maatschappelijke inzet waartoe de christelijke traditie oproept, toont zich in de gedreven werking van onze lidorganisaties en de veelzijdige initiatieven in de bisdommen.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

Enige tijd terug, kwam Ecokerk bij ons langs om ons te enthousiasmeren omtrent het duurzaam maken van onze parochie.

Ook de Kerkfabriek van St Amandus Uitkerke was op die bijeenkomst aanwezig, en we beslisten om de oproep van Laudato Si' ter harte te nemen.

 

Ik7mee staand 300pxEigen stroomproductie

Intussen hebben we er voor gezorgd dat er op alle gebouwen die de kerkfabriek in eigendom heeft zonnepanelen geplaatst werden, zoals te zien is op de foto's:

  • Op de nieuwbouw ter vervanging van de medepastorij in Ruiterstraat 3A en 3B
  • Op het ontmoetingscentrum De Kerkewegel, Ruiterstraat 5
  • Op de kerk zef, Ruiterstraat 1, plaatsten we een 40-tal panelen
  • En nu sinds kort liggen er ook op het parochiehuis zelf. Ze leveren ook stroom voor het appartement dat we verbouwden tot een afzonderlijke wooneenheid in dit parochiehuis Ruiterstraat 7

 

Onderzoek energiegemeenschap

Toen Ecokerk ons kwam warm maken voor het realiseren van de oproep in Laudato Si', hoorden we over het idee van "zonnedelen", waarbij het mogelijk zou worden om de stroom van de zonnepanelen te delen met buren of omwonenden.

Dat was toen wettelijk nog niet mogelijk, maar het leek ons interessant om de evolutie in de gaten te houden. Zo zouden we onze zonnestroom kunnen delen met andere kerkfabrieken. In de buurtparochie is de kerk namelijk erkend als monument en stadgezicht en daarom mogen ze zelf geen zonnepanelen plaatsen.

Intussen hoorden we dat het idee nu toch zou kunnen gerealiseerd worden via de zogeheten 'energiegemeenschappen' die vanaf 2022 kunnen opgericht worden. Deze piste zijn we nu volop aan het onderzoeken.

 

Lieven Vergauwen,
Secretaris Kerkfabriek St Amandus Uitkerke

 

Lees ook over energiegemeenschappen op onze pagina voor Kerkfabrieken en Centrale Kerkbesturen

 

zonnepanelen Sint Amandus 950px footer


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px