Lees de inspirerende verhalen van gezinnen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie deelden
Van 3 tot en met 6 oktober organiseert de burgerbeweging Climate Express een meerdaagse fietstocht langs de denkbeeldige overstromingslijn zoals die er in 2100 – bij verdere klimaatontwrichting - zou kunnen uitzien. Niet van De Panne naar Knokke dus, maar meer landinwaarts: van Poperinge, achter de polders naar Brugge en dan verder via Gent, Mechelen naar Antwerpen.
Piet Van Pelt is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook al vele jaren lid van de werkgroep Ecokerk van bisdom Antwerpen.
Piet studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie. De vragen naar de zin van alles en het ontstaan van bewustzijn knaagden. Hij ging schilderkunst volgen in Heist-op-den-Berg. Zijn schilderen is voor hem een mogelijkheid van reflectie in zijn leven. Hij zoekt ook kansen tot co-creatie met andere kunstenaars. Vaak vormen kerkgebouwen de plek waar zijn kunstwerken in dialoog gaan met de bezoekers én met de actualiteit.
In de pastorale zone De Goede Herder Haacht, gaan we sinds 2021 met zes geloofsgemeenschappen op weg als eengemaakte parochie.
Op donderdag avond 21 september, de Internationale Dag voor de Vrede, hebben we de film The Letter vertoond, als aanzet en inspiratie voor ons eigen engagement.
Ecologische opvoeding is één van de 7 Laudato Si’ doelen voor een integrale ecologie. Dit omvat o.a. het herontwerpen van leerplannen, het hervormen van onderwijsinstellingen, het creëren van ecologisch bewustzijn en het bevorderen van ecologische keuzes van jongeren, leerkrachten en pedagogen. Het is ook een thema dat jongeren nauw aan het hart ligt. Het is immers hun toekomst die op het spel staat.
Ecokerk geeft gehoor aan de bekommernissen van deze jonge generatie en wil met hen in gesprek gaan over duurzaamheid, klimaat en rechtvaardigheid.
In Ramskapelle is dit ook een vast onderdeel van het traject van de vormselcatechese.
Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is een sociaal-culturele vereniging met een thematische focus. Jong, oud, man, vrouw, deze of gene overtuiging of afkomst: Velt verwelkomt iedereen die milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken, gezond wil leven op het ritme van de seizoenen én met respect voor de natuur en het klimaat.
Zoals dat in meerdere parochies het geval is, huurde de gemeente voor de kerkfabriek een gebouw dat dienstdeed als pastorie.
Deze was in gebruik als parochiesecretariaat. We zagen dat er een onderbenutting was van het gebouw: elk jaar verminderde het aantal mensen dat er gebruik van maakte.
Met naast de religieuze gemeenschap een kinderdagverblijf, een kleuter- en lagere school, een grote secundaire school, een internaat, een woonzorgcentrum, een boerderij en dit alles in een groot groen kader, is de campus van de Zusters Annuntiaten langs de Naamsesteenweg in Heverlee, een begrip in het Leuvense.
Het is ook een dynamische en inspirerende plek, waar verschillende partners elkaar vinden.
Dit jaar hebben we van de eerste communie in de federatie Meeuwen-Gruitrode een gezinsproject gemaakt.
Bij het einde van de eerstecommunieviering kregen alle kinderen en ouders een opdracht mee om zich te engageren als 'mooimaker'.
De stad Antwerpen vroeg in het voorjaar van 2021 aan het vicariaat Antwerpen om een inventaris te maken van de open ruimten die verbonden zijn aan het katholiek patrimonium binnen de Singel. Het betrof 24 kerken, het begijnhof en het Kapucijnenklooster. De stad was enerzijds op zoek naar stilteplekken, anderzijds naar ruimte om de vraag van buurtbewoners te kunnen tegemoetkomen.
In september van dat jaar was de inventaris klaar. Daarmee zijn we nu aan het werk, met Laudato Si' als gids.
Kerkfabriek Sint-Jan-Baptistkerk Stalhille en het Regionaal Landschap Houtland & Polders slaan de handen in elkaar voor behoud, herstel en herwaardering van historische knotlindes bij de pastorie.
Met de instandhouding van dit houtig lokaal relict hopen wij anderen te stimuleren.
Het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove bevindt zich in de groene long van Torhout, het Groenhovebos. Dit gemengd loofbos van 100 hectare groot is de ideale plek om te genieten van de natuur, om zich te ontspannen en om te sporten in het groen. Het domein van Diocesaan Dienstenhuis Groenhove beslaat 32 hectare, een gedeelte ervan is voor het publiek opengesteld. Een bewegwijzerd wandelpad van 1,6 km laat de bezoeker 60 jaar ongerepte natuur ontdekken. De fauna en flora zijn uniek. Wie er wandelt, ervaart er de rust en de stilte. Het domein is toegankelijk van zonsop- tot zonsondergang.
Een oud klooster en twee schoolgebouwen (lagere school en kleuterschool) werden omgevormd tot een cohousing, een samenwoonproject met drie pijlers:
Als vroegere eigenaar van de hele site, heeft de ‘Vereniging Parochiale werken van het gewest Londerzeel’ ook mee geïnvesteerd in De Okelaar. In ruil voor een korting op de aankoopprijs, bleven ze eigenaar van 2 appartementen. Deze worden nu sociaal verhuurd.
In het hart van Anderlecht, in de schaduw van de Sint-Guidokerk, staat een ambitieus sociaal en ecologisch project in de bouwsteigers. De gevel met hoektorentje, die tussen de kerk en de academie van Anderlecht ligt, verbergt een uitgebreid complex van bijna 7000 vierkante meter. Vroeger was dit de Sint-Anna kliniek. In 1997 stichtte pater Reginald Rahoens met zijn vzw Rafaël in het gebouw een woongemeenschap die onthaal en onderdak bood aan mensen in precaire situaties. Vandaag vinden er intensieve verbouwingswerken plaats om van de site een duurzaam en solidair dorp te maken, met een waaier van sociale diensten voor kwetsbare groepen in de samenleving.
Het Augustinessenklooster te Harelbeke was al sinds de middeleeuwen van grote betekenis voor de armen- en ziekenzorg en voor het onderwijs in de regio.
Augustinessen huizen er niet meer, doch de ziel van het klooster leeft verder. Geïnspireerd op zijn christelijke waarden, wil Stadsklooster De Bron een plek van aandacht, inspiratie, zorg en gezelligheid zijn.
Wat nog niet bestaat, is een goedkope supermarkt met duurzame producten. Een supermarkt waar je goed voedsel kan kopen voor een betaalbare prijs. Tot nu, want met ons model zal dat wel mogelijk zijn.
Op de Ecokerkraad van Attent, bisdom Antwerpen, vertelde Amre van de Maagdenberg over de werking van Fridays For Future Antwerpen.
De lokale afdeling van een wereldwijde jongerenbeweging geïnspireerd door Greta Thunberg is een jaar actief, en ontwikkelde een stimulerende reeks acties. Een korte kennismaking:
House of Compassion is een huis waar geluisterd wordt naar de schreeuw van de arme en de schreeuw van de aarde, naar het verhaal van de meest kwetsbaren in onze samenleving.
‘Compassion’ staat voor mededogen en strijd voor gerechtigheid, recht doen aan alle mensen en aan heel de Schepping.
Het is een project – een themakerk – waar concreet gewerkt wordt aan ‘Integrale Ecologie’.
Van de droge zomer in Vlaanderen tot het noodweer verder van huis: de klimaatcrisis is alomtegenwoordig. Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil niet aan de kant blijven staan en roept als netwerkorganisatie haar leden op om van oktober de klimaatmaand te maken. De volgende weken worden voorbeelden van goede praktijk uitgewisseld van scholen die klimaateducatie een prominente plaats geven en Katholiek Onderwijs Vlaanderen zal met scholen meestappen in de nationale klimaatbetoging op zondag 23 oktober.
Vanuit bisdom Brugge vertrok tijdens de scheppingsperiode een oproep naar de pastoors en medewerkers van de Pastorale Eenheden, de congregaties en de medewerkers van CCV.
Directe aanleiding was natuurlijk de energiecrisis en de spectaculaire prijsstijgingen van de voorbije weken. Maar de oproep werd meteen ook gekaderd binnen de meer algemene inspanningen om samen de Laudato Si'-doelen te realiseren en te streven naar integrale ecologie.
Op 26 september was de stemmige kerk van Kalfort (Puurs) de geboorteplek van de Werkgroep Ecokerk Klein-Brabant, met aanwezigen uit verschillende gemeenschappen van Puurs, Sint-Amands en Bornem.
Esen maakt deel uit van de Pastorale Eenheid Sint-Pieter in Groot-Diksmuide.
We beslisten tot ecologische aanpassingswerken in de kerk, en zijn gestart met de bouw van 5 appartementen, in samenwerking met een sociaal verhuurkantoor.
Met de herziene uitgave van dit charter leggen de bisschoppen van ons land een aantal principes van goed kerkelijk beheer als richtlijn voor aan al wie in de Kerk verantwoordelijkheid draagt voor het materiële en financiële beheer.
We zijn ervan overtuigd dat binnen het ziekenhuis en haar keuze voor betrouwbare totaalzorg, er een plek moet zijn die letterlijk ademruimte biedt. Een fysieke ruimte waar patiënten, bezoekers, personeel terecht kunnen met hun emoties, met hun zinvragen en eigen spiritualiteit.
Vanuit deze gedachte werd het zaadje voor de Bladertuin geplant.
De oproep van paus Franciscus om ons als christen actief in te zetten voor de schepping die ons werd toevertrouwd, is in onze parochie niet in dovemansoren beland. In de parochieploeg kregen we ‘groen licht’ om Ecokerk in onze parochie uit te bouwen. Ook in onze parochieteams werd de oproep bekend gemaakt en werden de 7 doelen toegelicht.
Enige tijd terug, kwam Ecokerk bij ons langs om ons te enthousiasmeren omtrent het duurzaam maken van onze parochie.
Ook de Kerkfabriek van St Amandus Uitkerke was op die bijeenkomst aanwezig, en we beslisten om de oproep van Laudato Si' ter harte te nemen.
Al sinds de tachtiger en negentiger jaren van vorige eeuw zijn we actief bezig met ecologie. Zo hadden we de eerste zonnecollector in Limburg, was ik mede aandeelhouder van een coöperatie voor adviesverlening in rationeel energiegebruik, bouwden we met enkele van onze zonen het eerste passief huis in onze provincie en enkele jaren later het eerste passief kantoor.
Momenteel produceert ons huis evenveel energie als we verbruiken voor elektriciteit en zijn we zuinig met verwarming, met pellets die we betrekken van de coöperatieve Ecopower.
Welzijnsschakel 't Opstapje in Sint-Lambrechts-Herk en Zelem-Halen is een sociaal café met een DoorGeef winkel, een sociale tweedehands (kleding)shop en een Rap op Stap kantoor.
In onderstaand filmpje van Attent - Netwerk voor Maatschappelijke Inzet van bisdom Antwerpen, vertelt Herman Augustyns hoe hij de 7-sprong naar integrale ecologie concreet maakt, in zijn persoonlijk leven en in zijn opdracht als priester.
Op 19 maart 2022 zal de Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB) een Buitengewone Synodezitting wijden aan de uitdagingen waarvoor wij als Kerk staan als het gaat over de klimaatwijziging, verlies aan biodiversiteit en vervuiling van het milieu.
Wat is de band tussen religie en ecologie? Hoe kunnen we Laudato Si' in de praktijk omzetten in onze lokale gemeenschap?
Op 20 november 2021 stonden deze vragen centraal tijdens de 'Dag voor Moeder Aarde', de jaarlijkse inspiratiedag van de lokale groep van 'TAU - Franciscaanse spiritualiteit vandaag' in het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder.
De nieuwe burgerbeweging Toekomst Telt voor Heusden-Zolder ontstond in april 2020 in volle corona-lockdown.
Het idee was: als dit voor corona kan moet dit toch ook mogelijk zijn voor het klimaat en andere cruciale zaken. Gedurende een jaar heeft een groep van gemotiveerde burgers vooral online deze beweging vorm gegeven.
De natuur is er voor iedereen, niet alleen voor de jager of de vogelaar, voor de stedeling en de plattelandsbewoner. Ik omarm het lokale, de natuur en ons erfgoed, dat moeten we bewaren. Maar we moeten evengoed inzetten op innovatieve en duurzame technieken. Wij zijn de hoeders van Gods schepping, zoals paus Franciscus schreef in zijn encycliek Laudato Si’.
Het begon allemaal met Edgar en Rune, twee leerlingen die heel bezorgd zijn over de toekomst van onze planeet en het klimaat. Dat deze jongens van aanpakken weten was meteen duidelijk toen ze met het plan kwamen om de speelplaats van de school om te bouwen naar een groene oase vol leven.
Directeur Rebekka was meteen gewonnen voor de “groene droom” van de leerlingen en Natuurpunt werd erbij gehaald om het plan concreet te maken.
De Europese Commissies Rechtvaardigheid en Vrede organiseerden hun jaarlijks congres van vrijdag 1 tot maandag 4 oktober 2021 in Brussel en Leuven. Dit jaar stond het thema ‘naar een integrale ecologie – hoe omgaan met de sociale en ecologische crisis?’ hoog op de agenda.
Zijn de Europese Green Deal, de Klimaatwet en de relanceplannen na de covid-pandemie krachtig genoeg om de vereiste ecologische transitie te realiseren en die ook sociaal rechtvaardig te maken? En hoe kan de integrale ecologie van paus Franciscus ons inspireren daar mee de schouders onder te zetten?
In 2019 vatten we met de buren van de Jean Bulenswijk het plan op om samen te tuinieren. Achteraan ons doodlopend straatje ligt een stuk grond dat eigendom is van de stad Leuven. En waarop we sinds eind 2019 ons plan mogen uitwerken.
De Egeltjes vzw is een kinderopvangplus. Thuisbasis is de oude pastorij van Sint-Pieter, vlakbij het stadscentrum. We werken tegen kinderarmoede en vóór inclusie in Sint-Truiden. We willen een warm nest bieden voor kinderen met een extra zorgvraag: kindjes met een mentale of fysieke beperking, maar ook kinderen uit kwetsbare gezinnen of met een andere thuistaal. Daarnaast gaan we ook op weg met ouders en zetten we in op ontmoeting.
"In een gebroken en verdeelde wereld willen wij een luisterende en helende aanwezigheid zijn; wij willen gemeenschappen opbouwen waarin vreugde en eenvoud, vrede en harmonie, eenheid en verzoening heersen.
In het besef dat wij als mensen onder elkaar en met het heelal verenigd zijn, hechten wij een grote waarde aan de schepping in haar geheel. Als volk van God gelovig op weg respecteren we het anders-zijn van anderen en beklemtonen de waardigheid van elke mens. We zijn ervan overtuigd dat we meer ontvangen dan we ooit kunnen geven.
In de strijd voor de menselijke waardigheid gaan we risico’s niet uit de weg. We kiezen in maatschappelijke kwesties eenduidig voor verhoudingen die een rechtvaardige en menswaardige toekomst verzekeren."
Het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht vzw (LPV), ijvert voor een menswaardige opvang en begeleiding van vluchtelingen, met en zonder wettig verblijf, waarbij de menselijke waardigheid en de mensenrechten ten volle gerespecteerd worden. Op lokaal en provinciaal niveau werken we aan initiatieven om de juridische, sociale, medische, … dienstverlening te optimaliseren.
Ook ons bisdom zit mee aan het stuur van de vzw.
LPV ondersteunt o.a. lokale vrijwilligersinitiatieven. Zo zijn er in Limburg een tiental lokale groepen actief. Daarnaast zijn er heel wat individuele vrijwilligers begaan met vluchtelingen.
Chris Derde is oprichter en bestuurder van Fortech bv en Wase Wind cv, die 14 windturbines uitbaten in het Waasland gesteund door 2.700 coöperanten die ook de stroom afnemen.
Hij is ook sterk betrokken bij de werking van de parochie, en is een partner van Ecokerk. Met Hirundo Energy wil hij zijn expertise inzetten voor de realisatie van groenestroomprojecten in Afrika.
De Taborgroep is een netwerk van autonome sociale ondernemingen en scholen.
We zijn ontstaan uit een netwerk van organisaties in Oost- en West-Vlaanderen, opgericht en bestuurd door de Congregatie Zusters van Liefde. In 2003 werd het bestuur overgedragen aan een nieuwe jonge generatie van professionals. Het netwerk werd snel een open netwerk en groeit.
In de nieuwe tentoonstelling: 'Het Zonnelied Verbeeld' uiten 35 kunstenaars op bijzondere wijze hun respect voor de natuur.
De kunstwerken geven op intrigerende wijze weer hoe de kunstenaars zich verbonden voelen met de natuur. Ze lieten zich voor hun kunst inspireren door het Zonnelied van Franciscus.
Luc Vankrunkelsven is norbertijn van Averbode, medestichter van Wervel en auteur van diverse boeken. Hij is ook lid van de stuurgroep van Ecokerk.
Ter gelegenheid van de start van de scheppingsperiode, vertelt hij in de reeks podcasts van de abdij van Averbode over Ecokerk, 'integrale ecologie' als centraal begrip in de encycliek Laudato Si' van paus Franciscus, en de campagne van Ecokerk "Met een 7-sprong naar integrale ecologie"
Vanaf september kunnen de bloemen en planten op de begraafplaats van Olen-Centrum gegoten worden met kerkelijk hemelwater. Een initiatief in het kader van de jaarlijkse Scheppingsperiode in de Kerk.
De Sint-Michielsbeweging is een nieuwe katholieke beweging met gemeenschappen in Kortrijk, Waregem, Izegem, Brugge, Gent, Oosterzele en Leuven.
Vriendschap en verbondenheid staan centraal in de spiritualiteit: de vriendschap met Christus is ons hart en de vriendschap met jongeren en met mensen in nood zijn onze longen. De integrale ecologie hangt daar onlosmakelijk mee samen.
De beweging vertaalt dit op verschillende vlakken.
In een samenwerking tussen de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KULeuven en Ecokerk hebben een viertal studenten van die faculteit tijdens het academiejaar 2020-2021 onderzoek gedaan bij de verschillende kerkfabrieken (*) van de parochies van de stad Leuven.
Daarbij gingen ze uit van de checklist van Ecokerk om na te gaan in hoeverre de kerkfabrieken open stonden voor een ecologische invulling van hun taak. Door de beperkingen van corona werd dit wel een heel moeilijke opdracht.
De voormalige Benedictijnenabdij van Vlierbeek is gelegen in het groene deel van de deelgemeente Kessel-Lo ten noordoosten van Leuven. Ze ligt dicht bij het provinciedomein van Kessel-Lo, met zijn grote vijvers, een openluchtzwembad, een rolschaatspiste, een terrein voor minigolf, tennispleinen en meer.
Zeven eeuwen lang vormde de Abdij het kader voor het dagelijkse leven van de benedictijnermonniken van Vlierbeek. Met het afschaffen van de kloosters maakte de Franse Revolutie in 1797 er een einde aan het kloosterleven.
Kantel vzw is een Welzijnsschakel in St-Kruis-Brugge. We startten onze werking in 2018. Net als de 150 andere Welzijnsschakels, zijn we een vereniging waar mensen met en zonder armoede-ervaring elkaar ontmoeten, ondersteund door ervaringsdeskundigen in de armoede en sociale uitsluiting.
Natuurpunt Borgloon beheert met haar grote vrijwilligerswerking in Groot-Borgloon zo'n 150 ha natuurgebied.
In onderstaand filmpje voert voorzitter Luk Robijns ons mee naar de vallei achter het voormalig Cisterciënzerinnenklooster Coolen, waar ze zo'n 8 ha beschermd landschap beheren en beschermen, en nieuwe natuur tot ontwikkeling brengen.
Ze doen dat met aandacht voor waterbeheer, biodiversiteit en de aanplant van zeldzame inheemse soorten zoals de zwarte populier.
Vorig jaar was het exact 5 jaar geleden dat Paus Franciscus hoge ogen gooide met zijn encycliek “Laudato Si’”, waarin hij oproept om zorgzaam om te gaan met onze Schepping. Hebben we voor het eerst een uitgesproken “groene paus”? In elk geval vonden wij als parochiegemeenschap in Ninove ecologie een zinvol thema. We hingen ons wagonnetje dan ook graag aan de locomotief van Ecokerk en startten een eigen kerngroepje van mensen die willen nadenken over hoe we als lokale kerkgemeenschap op een duurzame manier aan kerkopbouw kunnen doen. Wat zijn de mogelijkheden? Kunnen we initiatieven opstarten? Waar zijn de valkuilen?
Broederlijk Delen is pleitbezorger voor integrale ecologie. We pleiten voor een systeemverandering, waarbij we streven naar een waardig leven voor ieder mens, en dit in harmonie met de natuur en met respect voor de draagkracht van de aarde.
Peter De Smedt is pastor in het WZC Hof ten Dorpe in Wommelgem. Ecologie ligt hem ook nauw aan hart. Hij vertelt welke stappen er werden gezet die pastorale zorg en ecologie verbinden.
Als pastor in het WZC, maak ik tijdens de liturgie regelmatig de verbinding tussen wat ons door de Schepper gratis gegeven is en wat ons in de Schrift werd aangereikt. Verwonderd mogen zijn en steeds opnieuw mogen uitkijken naar dat natuurlijk proces van vernieuwing en vergankelijkheid, die vooral in de lente en herfst sterk naar voor komt, doet ons ook stilstaan bij het leven.
Gents MilieuFront sloeg de handen in elkaar met Ecokerk, Stad Gent, Farys, Join for Water en Aquaflanders. Met geld uit het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer van de Koning Boudewijnstichting onderzochten ze hoe we het hemelwater dat op kerkdaken valt kunnen opvangen, hergebruiken en laten infiltreren in de bodem. Het project kreeg de naam Wij(k)water. Vind alles erover in de handige samenvattende brochure.
Het onderzoek is afgerond en de resulaten werden op 21 juni 2021 aan het publiek voorgesteld in de Sint-Pauluskerk in Gent, waar pastoor Michel De Beer ook iets vertelde over de ecologische keuzes en de plannen voor regenwateropvang.
De Hemelse Gaarde ontstond rond de droom om de aanwezige tuin rond de Sint-Amanduskerk Ten Bos (Erembodegem) in te richten, open te stellen en actief te gebruiken en te onderhouden als stilte- en bezinningstuin met bijhorende meditatieve wandelingen.
UZ Leuven is een indrukwekkend complex, gelegen op een heuvelrug, net buiten de Leuvense stadsring, en in de nabijheid van de E314 en enkele belangrijke invalswegen. Ingesloten door diezelfde wegen, vind je in het noordoosten het Lemmensinstituut en in het zuidwesten de brandweerkazerne en de Sociale Hogeschool UCLL.
Vanaf 1 mei 2021 vind je de administratieve diensten van het bisdom Hasselt niet langer aan het Vrijwilligersplein waar ze een halve eeuw ondergebracht waren, maar in een nieuw duurzaam gebouw.
De provincie Limburg, die instaat voor de huisvesting van de bisschop en zijn diensten, besliste niet langer te investeren in het verouderde bestuursgebouw dat te duur werd in gebruik en onderhoud. Zelfs renovatie bleek geen optie. In overleg met de diocesane diensten werd finaal gekozen voor een nieuw, minder omvangrijk en 'Bijna Energieneutraal' (BEN) gebouw aan de Paul Bellefroidlaan, even buiten het Hasseltse stadscentrum, aansluitend bij de ambtswoning van de bisschop.
vzw De Tandem is een basisbeweging in Oudsbergen die een voortrekkersrol wil spelen voor een duurzame, solidaire en liefdevolle samenleving. De Vredeshofkes en de Repair Cafés zijn momenteel hun belangrijke actieterreinen.
Welzijnsschakel Tochtgenoten uit Oudsbergen, werkt samen met mensen in kansarmoede. De werking zorgt dat mensen hun gevoel van zelfwaarde stijgt, en dat ze volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Ontmoetingskansen bieden en in dialoog gaan met het lokaal beleid zijn hun actieterreinen.
Op 22 mei, midden in de internationale Laudato Si'-week, startte in bisdom Hasselt De zomer van Laudato Si'. Een hele zomer lang nodigt het mensen uit om in dialoog te gaan over de kernthema's van de encycliek van Paus Franciscus.
Met het initiatief ‘Elke groep een klimaatplan’, motiveert Ecokerk sinds 2016 kerkelijke en (christelijk) geïnspireerde groepen om een eigen klimaatplan te maken en dit te delen op Klimaatnetwerk.be, een afdeling van de website van Ecokerk. Doel: "met onze diverse werkingen op termijn netto geen CO2 of andere broeikasgassen meer uitstoten, en dus geen bijdrage meer te leveren aan de wereldwijde klimaatopwarming."
Ecokerk nodigt gezinnen, lokale groepen en gemeenschappen uit om de 7-sprong te wagen en om in te tekenen op een 7 jaar durend veranderingsproces, om volledig duurzaam te worden, in de geest van Laudato Si'.
In 2015, het jaar waarin Laudato Si’ verscheen, liet Ecokerk een jaar lang inspirerende en prominente stemmen uit de samenleving aan het woord. We vroegen hen om in een persoonlijk geschreven getuigenis te vertellen hoe het klimaat ook hen veranderde en verandert.