Een deskundige snoei was nodig om de meer dan 100 jaar oude bomen te redden

Kerkfabriek Sint-Jan-Baptistkerk Stalhille en het Regionaal Landschap Houtland & Polders slaan de handen in elkaar voor behoud, herstel en herwaardering van historische knotlindes bij de pastorie.

Met de instandhouding van dit houtig lokaal relict hopen wij anderen te stimuleren.

 

Ik7mee staand 300pxHoutig erfgoed in de verdrukking

De mens heeft over de eeuwen heen een sterke impact gehad op het landschap waarbij bomen, hagen, houtkanten, knotbomenrijen werden aangeplant. Deze aanplantingen hadden bepaalde functies zoals leveren van brand- en geriefhout, erfafscheiding, windscherm of uit traditie en geloofsovertuiging, denk aan de bomen op kerkhoven of lindes aan kapellen. Sinds de jaren 50 zijn deze traditionele houtige elementen sterk achteruitgegaan. Met het “Project Houtig Erfgoed Houtland” (Programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling - PDPO-project) werden de overgebleven houtige elementen grotendeels in kaart gebracht!

 

Knotlindes bij pastorie Stalhille

Pastorie Cathilleweg Stalhille 1920 1930 550pxZo kwamen 2 majestueuze knotlinden in hartje Stalhille in het vizier, dankzij de alertheid van de kerkfabriek Sint-Jan-Baptistkerk Stalhille. Na onderzoek bleek dat de bomen zeker ouder dan 100 jaar zijn (zie foto uit 1920).

De voormalige pastorie werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe pastorie, maar de knotlinden staan er nog trots als getuige.

Binnen het project voorzag men een bedrag om een aantal houtig erfgoedelementen éénmalig te helpen herstellen of te onderhouden. Zo sloegen de kerkfabriek Sint-Jan-Baptistkerk Stalhille en het Regionaal Landschap Houtland & Polders de handen in elkaar. De kerkfabriek garandeerde dat de bomen zouden gewaardeerd en behouden worden terwijl het Regionaal Landschap in het nodige herstel voorzag van de bomen.

 

Professioneel advies

20210628 Knotlindes Stalhille 500pxVooraf kregen de bomen een professionele controle door een ETT ( European Tree Technician) gecertificeerde boomverzorger.

Hieruit bleek dat toestand niet goed was. Eén van de oorzaken was dat de wortels in een sterk samengedrukte bodem groeien met weinig zuurstof en bodemleven. Advies was om de grond te revitaliseren door goed verteerde mulch aan te brengen.

Daarnaast kregen de bomen een deskundige snoei waarbij er net genoeg gesnoeid werd om de bomen windbestendig te houden maar toch nog voldoende blad kan aanmaken om zich te herstellen. Op die manier poogt men de bomen alsnog een lange toekomst te gunnen.

 

Nieuwsgierig?

Hoe staan de bomen er nu bij? Komt het zelf ontdekken in de Cathilleweg 110, schuin over de kerk Stalhille, de parel van het Noorden.

Wenst u meer info over houtig erfgoed of het project, bekijk zeker de website: www.rlhp.be/themas/erfgoed/houtig-erfgoed

 

Mat dank aan het Regionaal Landschap Houtland & Polders

Erik Blauwet,
Penningmeester Sint Jan Baptistkerk Stalhille

 

20220902 Boomverzorger Sam Clicteur 950px

logos partners

 

 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px