Chris Derde is oprichter en bestuurder van Fortech bv en Wase Wind cv, die 14 windturbines uitbaten in het Waasland gesteund door 2.700 coöperanten die ook de stroom afnemen.
Hij is ook sterk betrokken bij de werking van de parochie, en is een partner van Ecokerk. Met Hirundo Energy wil hij zijn expertise inzetten voor de realisatie van groenestroomprojecten in Afrika.

 

 

Het begon met vervangende legerdienst in Lesotho

Ik7mee staand 300pxAls jonge man koos hij voor vervangende legerdienst. Hij trok naar Lesotho om er als ingenieur machines te onderhouden en een brug te helpen bouwen. Lesotho is een land midden in Zuid-Afrika, ongeveer zo groot als België, één van de tien armste landen in de wereld.

Chris vergat de Basotho (inwoners van Lesotho) niet, en hield contact. Zo rijpte een plan: samen met lokale partners windturbines installeren op windrijke bergen in Lesotho. Het land is sterk afhankelijk van stroom uit Zuid-Afrika en Mozambique van erg vervuilende kolencentrales en dat maakt het kwetsbaar.

 

Basisrechten en lokale ontwikkeling

Met het project wil Chris de oproep van Laudato Si' concreet maken. In Lesotho is maar voor de helft van de huishoudens elektriciteit beschikbaar. Een deel daarvan kan de elektriciteit niet betalen. Het plan is dan ook om te verzekeren dat de lokale gemeenschappen kunnen genieten van de windstroom, en zo ook lokale economische activiteiten kunnen ontwikkelen. Na veel voorbereidende contacten en studiewerk door het team van Hirundo Energy, moest een reis deze zomer zorgen dat de puzzelstukjes samenvielen, zodat de volgende stappen gezet kunnen worden.

Leo De Bock reisde mee met Chris en maakte onderstaande reportage voor Kerknet.

 

 

Lees ook het originele artikel op Kerknet

Lees meer over het project Hirundo Energy

Lees ook de bijdrage van Chris Derde voor 'Het klimaat verandert ook mij'

Lees ook over de kerkfabrieken in het Waasland die samen met hun gemeentebesturen groene windstroom afnemen van Wase Wind

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px