Jongeren geven spiritualiteit handen en voeten

De Sint-Michielsbeweging is een nieuwe katholieke beweging met gemeenschappen in Kortrijk, Waregem, Izegem, Brugge, Gent, Oosterzele en Leuven.

Vriendschap en verbondenheid staan centraal in de spiritualiteit: de vriendschap met Christus is ons hart en de vriendschap met jongeren en met mensen in nood zijn onze longen. De integrale ecologie hangt daar onlosmakelijk mee samen.

De beweging vertaalt dit op verschillende vlakken.

 

Ik7mee staand 300px

Eenvoud in denken en doen 

We kiezen voor eenvoud in denken en doen. In een eenvoudige levensstijl willen we meebouwen aan een meer duurzame wereld.

Dit vertaalt zich in de keuze van de locaties waar kampen en weekends plaatsvinden, de voorkeur voor de fiets (in onze sociale projecten maken we gebruik van bakfietsen) of het openbaar vervoer, de sobere inrichting van onze gemeenschapshuizen en kerken, het hergebruik van materialen (recycling en upcycling) en het voorkomen of sorteren van afval.

 

Vriendschap met mensen in nood

196137206 2861421720792482 4285338355003936246 350pxBinnen de Sint-Michielsbeweging dagen we onze mensen uit om ten minste één arme als vriend te hebben. Dit betekent zoveel meer dan die goedbedoelde gift voor één of ander goed doel (wat natuurlijk ook belangrijk is). Met een vriend ga je op weg, deel je bij momenten het leven en je tafel, draag je lief en leed.

Naast die persoonlijk vriendschappen organiseren we ook een aantal projecten: de sociale winkel Potpourri (Kortrijk en Brugge), het onthaalhuis Emmanuel (Kortrijk en Brugge), de bakfietsronde (Kortrijk, Brugge, Gent en Leuven), de Vredesklassen en Dream (huiswerkbegeleiding en samenspel voor kinderen en tieners in Kortrijk en Gent), het Futureproject (ondersteuning voor jongeren), Porta Aperta (huisvesting en begeleiding voor erkende vluchtelingen) en Cecilia (vriendschap met senioren, mensen met een beperking, eenzamen). 

 

Duurzaamheid in de infrastructuur

IMG 20210616 WA0009 350px

Er werd reeds heel wat gewerkt aan duurzaamheid in onze infrastructuur.

In onze gebouwen in Kortrijk werden zonnepanelen geplaatst en worden de ramen voorzien van hoogrendementsglas. Door compartimentering werd het verbruik van de verwarming sterk gereduceerd. Momenteel wordt het sanitair aangesloten op regenwater.

In ons gebouw in Brugge zijn ook werken bezig. In het voorgebouw van het Agapecentrum komt de nieuwe sociale winkel Potpourri. Bij de vernieuwing van het dak werd extra isolatie voorzien. Het enkel glas van de vensters werd vervangen door hoogrendementsglas. Voor de verwarming kiezen we ook voor compartimentering, om het verbruik te reduceren. Er wordt een nieuwe regenput aangelegd om het sanitair ook aan te sluiten op regenwater. Tenslotte zijn er contacten met een coöperatie om zonnepanelen te plaatsen op het dak.

In de toekomst wordt in het hoofdgebouw nog extra bewoning voorzien voor mensen in nood en jongeren.

Al deze werken worden in fases uitgevoerd naargelang de beschikbare middelen, want de Sint-Michielsbeweging is voor haar werking volledig afhankelijk van giften.

 

Ecologische economie

Binnen onze werking willen we ook bewuste consumenten zijn. In samenwerking met Oxfam Wereldwinkel kiezen we voor Fairtrade producten in onze ontmoetingsmomenten. Daarnaast zoeken we naar lokale producten en werken we voor infrastructuurwerken graag samen met (jonge) zelfstandige ondernemers, technische scholen of sociale tewerkstelling.

Voor onze sociale winkels Potpourri in Brugge en Kortrijk werken we samen met voedseldistributieplatformen om voedseloverschotten van supermarkten en andere winkels her te verdelen aan mensen in nood. In Brugge verdelen we via Flavour jaarlijks zo’n 32 ton voedsel, dat anders vernietigd zou worden. In Kortrijk worden wekelijks groenten en fruit van Foodact verdeeld. In Gent en Leuven doen we een broodronde. Via Goods to Give mogen we een nieuwe bestemming geven aan non-food producten die anders vernietigd zouden worden. Dit gaat om producten voor onderhoud en verzorging. 

 

Bewustmaking

196844737 2861421757459145 8535523638588358219 n 350pxBij al deze aandachtspunten proberen we ook onze doelgroepen te betrekken. Dit gebeurt af en toe in onze verkondiging en catechese. Zo werkten we met de mooie encycliek “Laudato Si” van paus Franciscus en haalden we ook veel inspiratie uit de inzichten van Steven Vromman en Pieter Boussemaere. 

Maar meer nog dan vorming is de voorbeeldfunctie in het dagelijkse handelen van belang. In onze gemeenschapshuizen en tijdens onze initiatieven gaat veel aandacht naar het vermijden van afval en het sorteren en recycleren. Voedsel is een kostbaar goed en we gooien geen voedsel weg. Daarnaast is er aandacht voor het ventileren van ruimtes, het bewust omgaan met warmte en elektriciteit,…

Jongeren uit andere landen die in onze huizen wonen, inspireren ons vaak bewust met hun echte eenvoud, vasten en spaarzaam omgaan met voeding en energie. 

Een delegatie van de Sint-Michielsbeweging neemt ook deel aan maatschappelijke initiatieven zoals de klimaatmars in Brussel.

 

Tine De Leeuw en Lode Vandeputte

sint-michielsbeweging.be 

 

Getuigenis

In onderstaand filmpje vertelt Tine De Leeuw hoe men in de Sint-Michielsbeweging de Ecokerk-principes van duurzaamheid en solidariteit in praktijk brengt.

 

Interview

Bekijk ook onderstaand interview dat studenten van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen maakten. Dries en Astrid vertellen over Laudato Si', broederlijkheid en ecologie binnen de Leuvense Sint-Michielsbeweging waar ze als studenten actief zijn. 

 

 

 

DSC 0123 footer

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px