Leerlingen hebben een plan

Het begon allemaal met Edgar en Rune, twee leerlingen die heel bezorgd zijn over de toekomst van onze planeet en het klimaat. Dat deze jongens van aanpakken weten was meteen duidelijk toen ze met het plan kwamen om de speelplaats van de school om te bouwen naar een groene oase vol leven.

Directeur Rebekka was meteen gewonnen voor de “groene droom” van de leerlingen en Natuurpunt werd erbij gehaald om het plan concreet te maken.

Ik7mee staand 300px

 

Groenwerkgroep


Met voorzitter Joeri Van Bijlen en adviseur Erik Blauwet werd een “groenwerkgroep” gevormd en werd na overleg beslist om de voortuin van de school aan te pakken. Het steriele grasveld van 130 m² zou worden omgevormd tot een bijen- en vlindervriendelijke tuin!

Het grote enthousiasme van Edgar en Rune werkte aanstekelijk. Lander en later ook Jules kwamen de ploeg versterken. De kinderen genieten van de natuur- en groendeskundigheid van Joeri en Erik en geven dit met plezier door aan hun medeleerlingen.

 

Handen uit de mouwen

dscn6251 min footerEr werd gestart met het grote voorbereidende werk om van het midden van de tuin een bloemenakker te maken. Erik kwam verschillende keren langs om de grond te frezen. Frezen is volgens kenner Erik veel beter dan diep ploegen: het bodemleven wordt minder verstoord en koolstof blijft in de bodem. Eind maart werd ingezaaid en na een koud voorjaar begon alles pas begin mei te kiemen. Ja, met de natuur moet je soms wat geduld oefenen…

 

Biodiverse randen

Aan de rand van de tuin werden verschillende inheemse vaste planten en struiken aangeplant en tenslotte werden op 11 mei via de actie “Houtland Zoemt” nog extra bijenvriendelijke vaste planten en kruiden in de grond gestoken zoals onder meer rode zonnehoed, hemelsleutel, kattenkruid, salie, ijzerhard, marjolein, duizendblad en wilde margriet.
Heextra5t is nu nog wachten op een rijkelijke bloei en een massale opkomst van bijen, hommels, lieveheersbeestjes en vlinders.

 

Hier eindigt het niet

Maar ondertussen zit de groenwerkgroep niet zomaar te wachten want er is nog een lange to do-lijst: plaatsen van een waterschaal met keien voor de dorstige insecten, ophangen van insectenhotelletjes, ingraven van een hommelpot, maken van een egelhuisje, ophangen van enkele nestkastjes…

 

Proficiat voor de inzet

Edgar, Rune, Lander, Jules, Rebekka, Joeri, Erik en nu ondertussen kwam Mathieu er bij, ze verdienen een standbeeld voor hun belangeloze inzet om de wereld groener en beter te maken! Een voorbeeld van een top samenwerking met een prachtig resultaat!

 

 

 

image tuin

 

Ontdek de poel

poelMet meer dan honderd kwamen de leerlingen van de tweede graad van VBS De Klimtoren in het voorjaar kennismaken met de diertjes die in de poel leven in het Maskobos. Boudewijn, Geert, Annemie en Luc van Natuurpunt stonden klaar om samen met de kinderen te onderzoeken of er leven in de vijver zat die vorig jaar zo goed als uitgedroogd was.

Ze begonnen met een test van het water. Volgens de tabel mogen we de poel matig goed noemen. Er werden poel- en posthoornslakken gevangen en die zijn bepalend voor de kwaliteit van de vijver: ze maken de vijver schoon en eten de dode bladeren op. De slakkenpoep is dan weer voedsel voor de planten. Gewapend met een schepnet werden door de kinderen heel wat diertjes gevonden en op naam gebracht: alpenwatersalamander, de kleine watersalamander, een bruine kikker, een pad, rugzwemmertjes, waterspinnen, larven van waterjuffers, en, jawel, duizenden dikkopjes. 

Ondanks de gutsende regen was dit een ontzettend boeiende natuurbeleving. Zowel de leerkrachten als de leerlingen en de gidsen hebben samen genoten, met de nadruk op ‘samen’ want ook hier kan zo’n samenwerking alleen maar leiden tot een groot respect voor de natuur!

 

Erik Blauwet
Bestuurslid Natuurpunt
Lid Bijenwerkgroep Jabbeke
Penningmeester Sint-Jan Baptistkerk

 

Ontdek meer op VBS De Klimtoren | Facebook

Ontdek meer over Natuurpunt Jabbeke 

 

dscn6251 min footer

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px