Vorig jaar was het exact 5 jaar geleden dat Paus Franciscus hoge ogen gooide met zijn encycliek “Laudato Si’”, waarin hij oproept om zorgzaam om te gaan met onze Schepping. Hebben we voor het eerst een uitgesproken “groene paus”? In elk geval vonden wij als parochiegemeenschap in Ninove ecologie een zinvol thema. We hingen ons wagonnetje dan ook graag aan de locomotief van Ecokerk en startten een eigen kerngroepje van mensen die willen nadenken over hoe we als lokale kerkgemeenschap op een duurzame manier aan kerkopbouw kunnen doen. Wat zijn de mogelijkheden? Kunnen we initiatieven opstarten? Waar zijn de valkuilen?

 

Ik7mee staand 300pxWe hebben tijdens onze startmaanden vooral ingezet op bewustmaking: ons hoofddoel was onze parochianen opnieuw in contact te brengen met de natuur, en hen gaandeweg ook tips & tricks mee te geven om duurzaam om te gaan met onze planeet. Reeds gemaakte én gesmaakte initiatieven, alsook dromen voor de toekomst… Ik kader ze graag even voor jullie via het 7-stappenplan van “ik7mee.be”.

 

 

 

 

laudato si doelen 13De schreeuw van de aarde

Jammer genoeg kregen we vorige week in Wallonië te noodkreet van moeder Aarde letterlijk te horen. Klimaatwetenschappers zijn het er unaniem over eens dat de massale watersnood direct gelinkt kan worden aan de opwarming van het klimaat.

Hier willen we als lokale gemeenschap direct op inspelen. We zijn heel geïnteresseerd in het project Wij(k)water en deden al een mini-research naar onze eigen mogelijkheden. Wat als we het regenwater van onze enorme Abdijkerk eens konden opvangen en direct inzetten voor iets zinvols?

Tot onze grote verbazing hebben we intussen ontdekt dat er al een soort kleinschalig opvangbekken bestaat voor enkele afvoerpijpen. We plannen eind 2021-begin 2022 hiermee een ecologisch stadstuintje aan te leggen aan de Oostkant van onze kerk. Een tuintje dat er moet zijn voor iedereen, zowel om van haar pracht te genieten alsook om er uit te plukken.

Stiekem hopen we ook dat de buurt geënthousiasmeerd wordt door dit kleinschalige project en er mee vleugels aan geeft. Van community-opbouw gesproken! Op de to-do-lijst.

 

 

laudato si doelen 14De schreeuw van de armen

Klimaatverandering benadeelt echter niet alleen onze gebieden, maar (en in veel sterkere mate) nog het arme Zuiden. Ecokerk Ninove wil solidair zijn en slaat ook bruggen naar de plaatselijke “Broederlijk Delen”-groep. Voor onze Sneukeltocht in oktober 2020 kozen we er bovendien bewust voor om alleen (h)eerlijke “sneukeltjes” aan te bieden uit de Oxfam Wereldwinkel.

 

laudato si doelen 15Ecologische economie

sneukeltocht 2 400pxWe trachten ons daarenboven zo veel mogelijk bewust te zijn van de ecologische impact van de dingen die we doen als parochiegemeenschap.

Zijn er overschotten van eetfestijnen of broodjesmaaltijden van recepties, dan proberen we die door te spelen aan onze lokale vrienden van “Zonder honger naar bed in Ninove” of aan mensen waarvan we zelf weten dat zij het nodig hebben, liever dan alles gewoon weg te gooien. We zeggen zo radicaal nee tegen de wegwerpmaatschappij.

Ook op vlak van aankopen hebben we al meermaals gebrainstormd rond een meer ecologisch verantwoorde aanpak. Zo kozen we wandelmappen die gemaakt werden van gerecycleerd karton, drukken we onze “Ecokerk-initiatieven” enkel af op gerecycleerd papier en proberen we in het algemeen meer na te denken over bepaalde al dan niet nuttige uitgaven. Moet dat boekje wel écht zo vaak afgedrukt worden? Ecologische economie is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor onze broekzak.

 

 

laudato si doelen 16Een eenvoudige levensstijl

kaart sneukeltochtbis 400Onze grootste verwezenlijking tot nu toe is denk ik ons gigantisch net aan wandel- en fietslussen in Ninove. Als we één ding geleerd hebben tijdens de Coronaperiode, dan is het wel dat we twee benen hebben ? En let’s face it: waar kan een mens beter ontspannen, tot rust komen en misschien iets van God ontdekken, dan in de natuur? Hoe kunnen we beter genieten van dit prachtige geschenk, dan door de mooiste plekjes zelf te gaan ontdekken? En waar kunnen we beter beginnen dan in onze eigen, soms verrassend mooie parochie?

We verzamelden 7 mooie wandelingen (niet geschikt voor fietsen of buggy's) langs de kerken, kapellen en groene pareltjes van Ninove. Je kan elke wandeling online bekijken of downloaden in PDF

Je kan ook meedoen aan onze grote wandelwedstrijd: elke wandeling is een zoektocht in de app Actionbound, waarbij je iets meer te weten komt over de parochies en hun heiligen, terwijl je onderweg punten verzamelt.

Voor de fietsliefhebbers zijn er ook 2 grote fietslussen uitgetekend, die gebruik maken van het goed gemarkeerde fietsknooppuntnetwerk. Voor de “die hards”: de 2 lussen kunnen ook gecombineerd worden tot een “megalus”! 

 

 

laudato si doelen 17Ecologische opvoeding

Bovenstaande projecten behoren eigenlijk impliciet tot dit onderdeeltje. We houden niet van “lesjes met de vinger omhoog”, maar willen mensen vooral dingen bijbrengen door er hen mee in contact te brengen.

Liefde voor de natuurlijke omgeving is een essentiële vereiste om er ook effectief iets te willen voor doen. Vandaar dat we via onze initiatieven vooral willen sensibiliseren en enthousiasmeren. We promoten die dan – ecologischerwijs – vooral via sociale media (geen drukwerk, hoera!). We zijn blij te zien dat hier toch al mooie respons is op gekomen!

Stiekem hopen we dat onze geplande, maar door Corona uitgestelde vormingsavond met Nic Balthazar in de nabije toekomst wél kan doorgaan. Stay tuned!

 

 

laudato si doelen 18Ecospiritualiteit

ecokerkninove2 400pxOns klein lokaal groepje poot uiteraard in de grondvesten van de Ecospiritualiteit. De basis van Laudato Si’ werd tijdens onze eerste samenkomst heel beknopt samengevat.

In december hebben we deze mooie encycliek trouwens in de schijnwerper gezet via een kleinschalige boomplantactie, gekoppeld aan die van Ecokerk.

Onze parochianen konden in de herfst van 2020 enkele fruitbomen aankopen voor een zeer democratische prijs, via een samenwerking met het RLVA. We zijn heel dankbaar dat een tiental mensen hieraan hebben meegedaan en sinds begin december dus effectief hun eigen “Laudato Si’”-boom in de tuin hebben staan! Elke deelnemer kreeg naast zijn boompje ook een “Laudato Si’”-lintje mee om er in te hangen.

Wie de eerste LS-boom uit Ninove wil komen bewonderen: die is te vinden in de mooie pastorietuin van pastoor Alexander!

 

 

laudato si doelen 19Participatieve actie gemeenschap

Via onze initiatieven hopen we werkelijk een voldoende aantrekkelijk draagvlak te creëren die mensen – gelovigen, maar ook buurtbewoners – aanspoort om mee te stappen in ons verhaal.

We dromen ook nog steeds van ecologische “snoep”-bloembakken aan onze kerken, waarin allerlei kruiden kunnen gekweekt én geplukt worden, maar die bakken moeten natuurlijk ook onderhouden worden, net zoals ons toekomstig “tuintje onder de toren”.

Ecokerk Ninove staat nog maar in zijn kinderschoenen, maar deze trappelen al van ongeduld om verder aan de slag te gaan!

 

 

Tim Van Nieuwenhove

 Sint-Corneliusparochie Ninove

 Ecokerk in Ninove

 

Bekijk het interview dat Ninofmedia maakte bij de start van de werkgroep Ecokerk in Ninove

 

wandellus1 950

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px