De Taborgroep is een netwerk van autonome sociale ondernemingen en scholen.

We zijn ontstaan uit een netwerk van organisaties in Oost- en West-Vlaanderen, opgericht en bestuurd door de Congregatie Zusters van Liefde. In 2003 werd het bestuur overgedragen aan een nieuwe jonge generatie van professionals. Het netwerk werd snel een open netwerk en groeit.

 

Waardegericht ondernemen

Vandaag verenigt de Taborgroep 32 werkgevers die samen ruim 60 organisaties beheren en zo'n 9000 medewerkers tewerkstellen. Wij versterken elkaar in het waardegericht ondernemen. We organiseren diverse netwerkactiviteiten, ondersteunen partners via consultancy, creëren en geven opleidingen en engageren ons in innovatieve projecten.

Ontdek hier alle organisaties die deel uitmaken van ons netwerk

 

Ik7mee staand 300pxDrie speerpunten

Taborgroep lanceerde een ambitieus en toekomstbestendig beleidsplan voor de periode 2020-2025. Wij zetten in op 3 speerpunten. We gaan voor 'Delen', 'Duurzaam' en 'Digitaal inclusief'.

We kijken hoopvol naar wat komt. Hoopvol, dat deze Covid-periode ons als maatschappij iets geleerd heeft. Dat er nood is aan een andere manier van functioneren, en we limieten van draagkracht en draaglast aftasten. Dat na(ast) de coronacrisis een nog veel grotere klimaatcrisis is. Dat we sociale wezens zijn, en ons sociaal weefsel cruciaal is. Dat we moeten zorg dragen voor individuele vrijheid en collectieve verantwoordelijkheid. Dat werken op mensenmaat en maximaal investeren in cliëntencontacten cruciaal is. Dat we kritisch en creatief moeten zijn, ook met regelgeving.

We zijn er van overtuigd dat met dit beleidsplan, we deze hoop mee vorm geven. Dat we met deze heldere, ambitieuze keuzes timmeren aan een duurzame, kansengevende inclusieve maatschappij.

 

Ecologische duurzaamheid

Als partner van Klimaatnetwerk, beschreven we in 2017 al hoe ons duurzaamheidsbeleid een extra dynamiek kreeeg door de initiatieven die de overheid nam in navolging van de Vlaamse Klimaattop, en gaven we enkele voorbeelden uit enkele van onze organisaties.
Met ons Team Duurzame Infrastructuur zetten we intussen verder in op verduurzaming van de diverse locaties waar onze partnerorganisaties actief zijn.

In bijna alle verzorgingsorganisaties, lid van Tabor zijn er energieaudits uitgevoerd onder begeleiding van het Vlaams Energiebedrijf. Vanuit die audits zijn er verschillende soorten maatregelen.

De eenvoudige maatregelen zijn volop in uitvoering. Deze zijn vooral: isoleren van leidingen, vervangen van verlichting door led, betere afregeling van cv-installatie’s, enz.. In verschillende organisaties is een gebouwenbeheersysteem ingevoerd, die een betere regeling van installaties en de opvolging van de verbruiken mogelijk maken.

De zwaardere en duurdere ingrepen worden gepland, of mee genomen in een masterplan.

 

Klimaatverantwoordelijken

In de toekomst zal er ook voor iedere organisatie een klimaatverantwoordelijke aangeduid worden. De bedoeling is ook om dit aan te sturen via Tabor, zodanig dat mankracht en kennis kan gedeeld worden.

 

Enkele voorbeelden van grotere en recente ingrepen.

 

Klimaatspeelplaats Sint Paulus Kortrijk

Op de speelplaats van de Sint-Paulusschool in Kortrijk, één van de KBK-scholen in die stad, komen de kinderen in contact met de natuur, zowel tijdens de les als tijdens de pauze. De vroegere betonnen vlakte werd omgetoverd in een prikkelend speel- en leerlandschap waar speelnatuur, een flinke dosis spelimpulsen en biodiversiteit hun plek gekregen hebben.

Ontdek er alles over op Klimaatspeelplaats.be, en vind nog meer foto's op de fotoblog.

In onderstaand filmpje zie je hoe de kinderen minister Demir gidsen tijdens de opening van de nieuwe klimaatspeelplaats.  

 

 

Aansluiting op stadsverwarming Gent

Het warmtenet van Gent is het grootste van het land. Via een ondergronds net van 23 km lang, worden ziekenhuizen, sociale woningcomplexen, universiteitsgebouwen, winkelcentra, e.a. voorzien van warm water, afkomstig van warmte die anders verloren zou gaan. Dit warm water is bruikbaar voor de verwarming van de gebouwen. Een eigen verwarmingsinstallatie is niet meer nodig.
Sint Bavohumaniora, en in de Molenaarsstraat de school IVV Sint-Vincentius, de Zusters van Liefde en de hoofdzetel van Tabor zelf zijn op deze verwarming aangesloten.

Op de foto zie je hoe de leidingen van het warmtenet binnenkomen in de kelders van de gebouwen in de Molenaarsstraat

 

warmtenet2

 

 

BEO-veld voor nieuwbouw Sint-Lievenspoort

Sint-Lievenspoort vzw is een organisatie met 4 afdelingen die de krachten bundelen om het welzijn en de groei van mensen met een communicatieve beperking te bevorderen.


Sint-Lievenspoort investeert momenteel in een ecologische nieuwbouw, en een verwarming via een BEO-veld (boorgaten energieopslag).
Dat is als een warmtepomp via geothermie, maar dan met vele boorgaten, zodat een groter volume grondwater kan gebruikt worden voor verwarming in de winter of voor warmte-opslag in de zomer.


 

 

Zonnepanelen voor De Vinderij, Hagewinde Lokeren

De scholen en het multifunctioneel centrum van De Hagewinde bieden zorg en ondersteuning op maat voor kinderen en jongeren in moeilijke opvoedingssituaties. Een van die scholen is De Vinderij, een school voor buitengewoon onderwijs. De daken van die school liggen intussen vol zonnepanelen, zoals onderstaande foto laat zien.

 

DJI 0166 footer 

 

 

Ook zonnestroom voor Ten Doorn en Ten Bosse

Ook op het college van OLV Ten Doorn in Eeklo werden in 2021 253 zonnepanelen geplaatst op een oppervlakte van 672 vierkante meter, goed voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 95 kWp en een jaarlijkse zonnestroom productie van 85 500 kWh per jaar. Hiervan verbruikt Ten Doorn zelf ongeveer 75%. Door de samenwerking met de burgercoöperatieven Volterra en Energent wordt de rest geïnjecteerd op het net en verkocht worden aan de coöperanten van beide coöperatieven. 

Ten Bosse in Deinze is onderdeel van De Vierklaver vzw, een organisatie die ondersteuning biedt aan volwassenen met een beperking. Op hun gebouw werden eveneens zonnepanelen aangebracht, zoals je hieronder kan zien.

 

zonnepanelen Ten Bosse Deinze

 

 

Een WKK voor De Vierklaver Landegem

Een andere vestiging van De Vierklaver, in Landegem, koos men voor warmtekrachtkoppeling. Dit systeem maakt weliswaar nog steeds gebruik van gas, een fossiele brandstof, maar omdat hierbij zowel warmte als elektriciteit wordt geproduceerd, is de uitstoot van CO2 beduidend lager. 

 

WKK Landegem 

 

 

Gebouwenbeheerssysteem Sint Lodewijk Wetteren

Een systeem met warmtekrachtkoppeling is ook geïnstalleerd in St-Lodewijk Wetteren, dat zich met twee scholen en een multifunctioneel centrum richt tot kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking.

In onderstaande reportage van Kanaal Z, krijg je meer inzicht in het gebouwenbeheerssysteem van deze vestiging.

 

https://vimeo.com/490683653

 

 

Warmtepompboilers voor Ruyskesveld Erembodegem

Ruyskensveld vzw is een organisatie voor bijzondere jeugdzorg, gesitueerd op vijf locaties in Zuid-Oost-Vlaanderen. 

Voor onze vestiging in Erembodegem, kozen we voor de warmwaterbehoefte niet voor zonneboilers, die volgens ons ecologisch niet echt een succes zijn. De terugverdienwaarde is ook pas na 13 jaar. In plaats daarvan, kozen we voor warmtepompboilers. Er is per leefgroep één boiler voorzien met telkens een buitenunit. 

 

taborgroep.be 

Lees ook de bijdrage van Taborgroep voor Klimaatnetwerk

Lees ook de bijdrage die verscheen op Kerknet

 

tabor footer 

Ecokerk logo 144px

Terug naar campagne Ecokerk

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px