Kerk Kalmthout Centrum reduceert energieverbruik.


De parochie Kalmthout Centrum behoort tot de pastorale eenheid O-L-Vrouw Essen-Kalmthout.
Naast de kerk vinden we de oorspronkelijke oude pastorie. Dit gebouw wordt momenteel door de gemeente ter beschikking gesteld aan Muzarto. Dat is een organisatie die instaat voor muziekopleiding. Je kan de opleiding zowel in Kalmthout als in Essen volgen. Enkel de opleiding voor organist is te volgen in Kalmthout. De kerfabriek van Kalmthout Centrum stelt hiervoor aan Muzarto haar orgel ter beschikking.Projectomschrijving

Sinds de energiekost voor gas de laatste jaren sterk is toegenomen werd onder impuls van het Ecoteam bisdom Antwerpen en de kerkraad van Kalmthout Centrum het energieverbruik van het kerkgebouw geanalyseerd. De vraag werd gesteld op welke manier de energiekosten worden verdeeld tussen de kerkfabriek en Muzarto.

Analyse en uitwerking van het project

IMG 2103 orgel

Het verwarmingssyteem voor het kerkgebouw bestaat uit een gasbrander die zorgt voor de verwarming van aangevoerde lucht. De verwarmde lucht wordt verdeeld via 2 grondkanalen langs de zijbeuken.
De analyse gaf volgende bevinding : de verdeling van het actief energieverbruik per jaar ligt in een verhouding van 128 u voor de liturgie en 400 u voor Muzarto.
Tijdens het actief gebruik werkt het brandersysteem van 400 KiloWatt in een verhouding van 60% actieve werking en 40% passieve status. (aan/uit systeem).

De conclusie was vlug gemaakt: in plaats van telkens de volle kerk te verwarmen tijdens de orgelopleiding, kan men beter een totaal afzonderlijk verwarmingssyteem installeren rond het orgel.
Voor de installatie werd contact opgenomen met een firma gespecialiseerd in stralingsverwarmers op gas.

Er werd nog een testperiode voorzien van ongeveer 3 weken, tijdens de winter, met een demoapparaat. De resultaten waren bevredigend. Enkel moest het aanvankelijk ingeschatte vermogen van het toestel worden opgetrokken. Uiteindelijk werd een gasstraler voorzien van 20 KiloWatt Verder verliep alles volgens plan.

Een offerte werd gevraagd bij 3 installateurs. De kostprijs van het toestel (leveren en plaatsen) bij de gekozen installateur kwam op € 5000. De toevoerleiding vanaf de gasverdeler tot de straler werd door gemeente Kalmthout voorzien.

Resultaat

De afzonderlijke gasstraler geeft een kostenverbetering in gasverbruik van 10%.
Verder wordt nog overwogen om de brander in de kerk, die ongeveer 15 jaar oud is en economisch afgeschreven, ook te vervangen.
De brandertechnologie die vandaag op de markt beschikbaar is kan nog eens extra een rendementsverbetering geven van ongeveer 10 %.

Kerkraad Kalmthout Centrum en Ecoteam Bisdom Antwerpen

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px