Tentoonstelling met pleidooi voor meer respect voor de natuur.

 

In de nieuwe tentoonstelling: 'Het Zonnelied Verbeeld' uiten 35 kunstenaars op bijzondere wijze hun respect voor de natuur.

De kunstwerken geven op intrigerende wijze weer hoe de kunstenaars zich verbonden voelen met de natuur. Ze lieten zich voor hun kunst inspireren door het Zonnelied van Franciscus.

 


Ik7mee staand 300pxFranciscus die in de 12e eeuw in Assisi leefde, schreef in het laatste deel van z'n korte leven – hij stierf toen hij 44 jaar was – z'n Zonnelied, waarin hij de zon z'n broer en de maan z'n zus noemt.

Franciscus inspireerde ook paus Franciscus, zowel bij de naamkeuze -die een programma inhoudt- als bij de redactie van de spraakmakende encycliek Laudato Si'. De paus ontleende de titel en het woordgebruik van de encycliek aan het Zonnelied. Hij neemt ook de figuur van Fanciscus zelf als voorbeeld: "Hij was een mysticus en een pelgrim die in eenvoud leefde in een wonderlijke harmonie met God, met de anderen, met de natuur en met zichzelf. In hem wordt duidelijk hoe de zorg voor de natuur, onlosmakelijk samen gaat met rechtvaardigheid tegenover de armen, maatschappelijk engagement en innerlijke vrede.
Zijn getuigenis toont ons eveneens dat er voor een integrale ecologie een openheid nodig is voor dat wat de taal van de wiskunde en de biologie overstijgt en dat ons richt op het wezenlijke van de mens. (Laudato Si' 10-11).  

Wedstrijd

Museum DE MINDERE: 'In totaal ontvingen we maar liefst 210 kunstwerken uit Vlaanderen en ook uit Nederland. Hieruit werden door een professionele jury 35 kunstwerken geselecteerd. De bezoekers kunnen vanaf nu deze installaties, lithografieën, foto's, schilderijen, videokunst en sculpturen ontdekken op verschillende locaties in het museum waar elk kunstwerk goed tot z'n recht komt.'

 

hartje"De vergankelijkheid van het leven niet verstoppen"

De jury koos uiteindelijk Brigitte Slabbynck met 'Hartje' als winnaar van deze beeldende kunstwedstrijd.

Net zoals het Zonnelied, schuwt Brigitte Slabbynck de vergankelijkheid van het leven niet: is het hert dood of toch pasgeboren? Op een delicate wijze toont ze haar vormgevoel. De jury is onder de indruk van de technische uitvoering van het kwetsbare werk.

 

Concreet

Het Zonnelied Verbeeld is een tentoonstelling in het kader van Zin in Zomer, het festival met literatuur en illustratie, in een samenwerking met cultuurcentrum De Bogaard, bibliotheek Toni Coppers en Zin in Zomer.

De tentoonstelling loopt tot 23 november 2021. Elke dag, behalve op maandag, tijdens de openingsuren gratis te bezoeken in museum DE MINDERE, het Franciscusmuseum in de Capucienessenstraat 1 te Sint-Truiden.

Meer info: demindere.be

 

demindere footer2

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px