In 2019 vatten we met de buren van de Jean Bulenswijk het plan op om samen te tuinieren. Achteraan ons doodlopend straatje ligt een stuk grond dat eigendom is van de stad Leuven. En waarop we sinds eind 2019 ons plan mogen uitwerken.

 

Ik7mee staand 300pxSuccesvol gestart

Na een eerste jaar waarin we vooral bezig waren met het ontginnen van het terrein, en het aanplanten van kruiden en de eerste groenten, konden we met steun van stad Leuven de tuin uitbreiden en inrichten.

We plaatsten een kippenhok voor 5 kippen die ons dagelijks van voldoende eitjes voorzien, we legden een bloementuin aan met bijhorend bijenhotel, we schaften een grote tuinbank aan, plaatsten een vuurkorf en een tuinhuis om al ons materiaal te stockeren.

 

 

Keuze voor ecologisch tuinieren

IMG 20210612 WA0006 400We oefenen ons in ecologisch tuinieren. We houden de grond gezond en vruchtbaar met zelfgemaakte compost, zorgen voor teeltafwisseling en 'manuele' zorg voor onze groeiende gewassen. We kochten we onze zaden aan bij VELT, en organiseerden een grote plant-en zaaidag.

 

 

Een gemeenschapsgebeuren

De tuin is op twee jaar tijd omgetoverd van een braakliggend stukje grond dat de straat een slordig uitzicht gaf naar een leuke, groene en lekkere ontmoetingsplaats voor alle buren. We leren van elkaar. En iedereen werkt zoveel en op het tempo dat die leukst vindt.

Om ons eerste seizoen in de ingerichte tuin te vieren organiseerden we aan de start van deze zomer een tuinfeest. Geniet mee met de reportage die de ploeg van 'Vlaanderen Feest' ter plekke maakte.

 

 

Lees ook op Klimaatnetwerk.be over de eerste plannen voor de buurtmoestuin

Lees ook over het beleid van de stad Leuven voor buurtmoestuinen: https://www.leuven.be/buurtmoestuin

 

IMG 20210617 WA0001 footer

 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px