Leo XIII wil een goed klimaat.

Het jaarthema van de Leo XIII basisschool in Neder-Over-Heembeek is 'Een goed klimaat'. Doel is, om de kinderen bewust te maken van de opwarming van de aarde.

De oplossing voor dit probleem zit in de wijziging van ons gedrag. Zowel op klas- als op schoolniveau wilt Leo XIII de leerlingen een betere attitude aanleren ten aanzien van het natuurbehoud, in de hoop dat de leerlingen de transfer leggen naar de buitenschoolse context.

 

 

logo leoxiii enkeltitelGloob en Teo

Om aansluiting te vinden bij de leefwereld van de kinderen werken zij met de figuren Gloob en Teo, die gecreëerd zijn door de organisatie Djapo. Rond deze figuren creëerde Leo XIII een eigen verhaal met bijhorende poppen.

Omdat het begrip 'klimaat' heel omvattend is, verdiept elke klas zich gedurende het schooljaar in een bepaald onderdeel. De slogan van het eerste leerjaar is bijvoorbeeld: Zonne-energie - een groene warmte! Tijdens de projectweken worden deze onderdelen behandeld. Daarnaast krijgt elke klas uit de lagere school, een heel jaar lang, een extra uur muzische vorming van twee leerkrachten – Zerlina Van Belle & Jasmien Huenaerts – die zich verdiepen in het jaarthema.

 

gloobteoKunst en klimaat

In het eerste trimester hebben we gewerkt rond natuurbeleving, kunst die het klimaatprobleem aankaart, WWF-liederen en ecologisch speelgoed. Daardoor hebben de kinderen op muzische wijze leren houden van de natuur, zijn ze afgedankte zaken als iets waardevols gaan bekijken, werd hun verantwoordelijkheidszin ten aanzien van het natuurbehoud aangewakkerd en leerden ze over het klimaatprobleem communiceren. Veel van de resultaten kon je bewonderen op een tentoonstelling in onze school. Enkele zaken worden hier toegelicht aan de hand van foto’s.

Leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar maakten kennis met de lievelingskunstwerken van Gloob en Teo. Volgens het verhaal van Leo XIII hebben deze dieren een voorkeur voor de schilderijen van Vincent Van Gogh en Oscar Claude-Monet. Hun schilderijen laten de schoonheid van de natuur zien. Om de leerlingen duidelijk te maken dat er natuurvervuiling optreedt, maakten Gloob en Teo twee artistieke foto’s (Gas Shell van David Lachapelle en De waterlelies van Eric De Ville) die geïnspireerd zijn op de schilderijen van Van Gogh en Monet. De leerlingen leerden de kunstwerken bespreken en over de betekenis communiceren. Achteraf mochten ze foto’s van Gloob en Teo inkleuren naar de originele. Tijdens de tentoonstelling konden de toeschouwers deze foto’s ook inkleuren.

IMG 0953De leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar maakten kennis met kunstwerken die de klimaatproblematiek aankaarten. Zowel de wandbekleding van het Belgica metrostation als Ice Watch van Olafur Eliasson, Gas Shell van David Lachapelle en 1000 miles away from home van Maarten Vanden Eynde waren uitgangspunten.
Tijdens de les werd bevraagd welk kunstwerk het meeste impact had op hen. Leerlingen leerden gerichter kijken en leerden communiceren over wat de kunstenaars zouden vertellen. Vervolgens gingen de leerlingen zelf aan de slag. Via de collagetechniek konden zij op hun beurt iets esthetisch creëren waarbij toeschouwers zouden nadenken over de klimaatproblematiek.

 

Ecologisch speelgoed

Tijdens de Sinterklaas- en kerstperiode ging de aandacht naar ecologisch speelgoed. De resultaten werden verkocht op de tentoonstelling. De leerlingen van het eerste leerjaar maakten zelf klei zonder chemische toevoegingen en stopte deze in potjes die door hen werden gedecoreerd.

20170223 140849

Aangezien deze klas zich verdiepte in de werking van de zon, kneedden de leerlingen de overige klei tot zonnetjes als basis voor een theekaarsje. Het tweede leerjaar stond in voor het maken van parkeergarages uit schoendozen. De overige leerjaren construeerde mini-keukens uit kartonnen dozen die op school geleverd werden voor schriften en allerhande.

 

Gloob & Teo en het zeemonster

Na de kerstvakantie maakten de leerlingen van de lagere school kennis met het verhaal Gloob & Teo en het zeemonster. Achter het verhaal schuilt een realistische betekenis over de vervuiling van de oceaan. Zuiver water wordt alsmaar een zeldzamer product. Steeds meer zeedieren sterven. Stilaan komt onze gezondheid in gevaar.

 

gloob teo en het zeemonster

Toneelvoorstelling

Juf Zerlina en juf Jasmien maakten van dit verhaal een toneelvoorstelling. Dit werd opgevoerd tijdens carnaval op 23 februari 2017. Het vierde leerjaar acteerde en het tweede leerjaar danste. De andere leerjaren stonden in de voor de rekwisieten en de decorstukken.
Op onze website kan je hierover meer informatie en foto’s vinden.

Zerlina Van Belle

www.leoxiii.be 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px