Wie laten we achter?

Reset.Vlaanderen maakte een analyse van het adaptatie- en mobiliteitsbeleid in Vlaanderen en goot de resultaten en de beleidsaanbevelingen in een rapport: de Just Transition scan 2024.
Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.
Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.
In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.
Van 3 tot en met 6 oktober organiseert de burgerbeweging Climate Express een meerdaagse fietstocht langs de denkbeeldige overstromingslijn zoals die er in 2100 – bij verdere...
Reset.Vlaanderen maakte een analyse van het adaptatie- en mobiliteitsbeleid in Vlaanderen en goot de resultaten en de beleidsaanbevelingen in een rapport: de Just Transition scan 2024.
Op 11 november ging de 29ste mondiale klimaatconferentie van de Verenigde Naties van start tegen een achtergrond van permacrisis. In het rapport State of the Planet: 2024 openden klimaatwetenschappers een artikel in niet mis te verstane bewoordingen: "We staan op de rand van een onomkeerbare klimaatramp. Dit is zonder enige twijfel een wereldwijde noodsituatie. Een groot deel van het weefsel van het leven op aarde is in gevaar."
Of we met Ecokerk de visie van Kerk en paus op grondbezit en grondgebruik konden samenvatten. 'Hoe kijkt de katholieke traditie naar het landbouwvraagstuk?' Naar aanleiding van het jarenlange onderzoek naar publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel door dr. Hans Vandermaelen van het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) - met als doel het cijfermatig in kaart brengen van al deze gronden - werden we met deze vraag gecontacteerd door journalist Ludwig De Vocht.
Nu het academiejaar 2024-2025 officieel van start is gegaan, worden ook nieuwe initiatieven voorgesteld aan de studenten. Een van die initiatieven is Start 4 Change (S4C), een programma dat gericht is op verandering en bedoeld is voor studenten van verschillende faculteiten. Het initiatief is niet alleen voor studenten. Het is bedoeld voor alle jongeren tussen 18 en 30 jaar: werkenden en niet-werkenden, afgestudeerde jongeren of ook jongeren zonder diploma. Het project wil deelnemers aansporen om niet alleen zichzelf, maar ook de wereld om hen heen positief te transformeren.
Dat we met Ecokerk mogen werken aan een integrale ecologie in Vlaanderen. Dat een prominent figuur uit de Romeinse Curie persoonlijk handdrukkend de brug kwam slaan tussen onze lokale geloofsgemeenschappen en de wereldkerk. Als je er de kans toe krijgt, wat vraag je dan als stafmedewerker van NRV-Ecokerk aan kardinaal Michael Czerny, momenteel prefect van de Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale – dat woord! - Menselijke Ontwikkeling?
Als ik op een zonnig zoemende zaterdagmorgen doorheen een golf aan bloemen het tuinpad van domein Op de Venusberg binnenwandel, begeef ik mij al niet meer helemaal op onbekend terrein. Toen ik een eerste keer een zondags pakket varkensvlees was gaan kopen in het hoevewinkeltje, mocht ik daarna landen aan de grote tafel op het erf. Verhalend werd me de weg getoond tussen de open stallen, moestuinen en weides. Een zondags ritueel dat meerdere bezoekers ondertussen kennen en genieten. Als stafmedewerkster van Ecokerk vroeg ik de bewoners van de boerderij, Peter en Linda, om een officieel interview rond ons campagnethema biodiversiteit en de 7 Laudato Si'-doelen.
Op 25 januari 2024 nam Ecokerk deel aan een webinar georganiseerd door onderzoekers van het Jesuit European Social Center (JESC). Deelnemers kregen een voorlopig resultaat van de bevraging van 150 christelijk geïnspireerde gemeenschappen en organisaties in Europa – de zogenaamde FBO’s/Faith Based and Religious Organizations - en de rol die zij (willen) opnemen in de transitie naar een meer duurzame Europese landbouw.
Als we de oude christelijke bronnen over de relatie mens-natuur herinterpreteren, ontdekken we een ecospiritualiteit die wegleidt van een eenzijdig antropocentrisch wereldbeeld.
In haar jongste boek Geworteld in verbinding stelt theologe en ziekenhuispastor Kelly Keasberry dat alle godsdiensten op het vlak van ecologisch denken van elkaar kunnen leren.
Tweemaal per jaar organiseert de werkgroep Ecokerk van Attent-bisdom Antwerpen een open Ecokerkraad. Zo willen ze ontmoeting en netwerking bevorderen, ideeën en ‘good practices’ uitwisselen, om op die manier een meer actieve lokale werking rond ‘integrale ecologie’ op te zetten. Heb jij ook een hart voor ecologie en zoek je naar concrete, inspirerende en zinvolle acties? Dan mag je deze vijfde editie zeker niet missen.
Rita Boeren, lid van de werkgroep Ecokerk bisdom Antwerpen, nam in februari 2024 deel aan het webinar van het project “Guardians of Creation” (Behoeders van de Schepping). Daarin werden de eerste resultaten gedeeld van het project dat sinds 2020 de katholieke bisdommen van Engeland en Wales helpt om de fossiele brandstoffen af te bouwen naar “netto nul" en dat ook onderzoekt hoe de ecologische bekering in parochies, scholen en in op geloof gebaseerde organisaties tot stand kan komen.
Dichters en woordkunstenaars, opgelet! Heb je een passie voor poëzie en wil je je stem laten horen over het klimaat? Dan is onze poëziewedstrijd "Klimaatdichters - van angst naar hoop" iets voor jou.
Het klimaat verandert snel en dat voelen we hier maar zeker ook in andere delen van de wereld. Op initiatief van parochianen van Sint-Jan-de-Doper werden 4000 affiches en postkaarten gedrukt. In de week van de eenheid van de Christenen (van 18- 25 januari 2024) worden voor de affiches (A4 en A3-formaat) voor het eerst verdeeld. Er zijn twee versies: