Van 3 tot en met 6 oktober organiseert de burgerbeweging Climate Express een meerdaagse fietstocht langs de denkbeeldige overstromingslijn zoals die er in 2100 – bij verdere klimaatontwrichting - zou kunnen uitzien. Niet van De Panne naar Knokke dus, maar meer landinwaarts: van Poperinge, achter de polders naar Brugge en dan verder via Gent, Mechelen naar Antwerpen.
Voor het vierde jaar op rij trotseren tientallen moedige klimaatfietsers weer en wind voor een tocht van om en bij de 250 km. Ze willen hiermee een duidelijk statement maken en hun engagement tonen voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid, om het tij letterlijk en figuurlijk mee te doen keren. Ride the Tide (vrij vertaald: rij op de getijden) 2024 is de algemene repetitie voor de lustrumuitgave van 2025 die samenvalt met de tiende verjaardag van het Klimaatakkoord van Parijs.
Climate Express?
De politiek ongebonden burgerbeweging ontstond in november 2013, toen zo’n 700 Belgen de trein namen richting Polen om er op de VN-Klimaatconferentie van Warschau een sociaal rechtvaardig en ecologisch verantwoord klimaatakkoord te eisen. Als lid van de Belgische Klimaatcoalitie mobiliseert de organisatie sindsdien individuen en groepen om mee te doen aan acties die aandacht vragen voor een sociaal rechtvaardige en duurzame transitie, rekening houdend met de draagkracht van de aarde.
Toen de Westhoek een binnenzee werd
Bij het startschot van Ride the Tide 2023 kregen de deelnemers van Jan Seys, woordvoerder van het Vlaams Instituut voor de Zee, een niet mis te verstane boodschap: ook de Noordzee is veel warmer dan normaal en dit zou zo zijn gevolgen kunnen hebben. Nadat de fietskaravaan door 800 enthousiaste leerlingen en een groep buurtbewoners werd uitgezwaaid, fietste ze de eerste dag door een zonovergoten Westhoek met zomerse temperaturen tot 24°. Enkele weken later stond dezelfde Westhoek grotendeels blank en ontstond er een ware binnenzee. Een stad als Poperinge kreeg op dertig dagen tijd 3,7 keer zoveel neerslag te als in een normale herfstmaand.
Samen sober onderweg
Het fietsen onder gelijkgestemden is bemoedigend en hoopgevend en biedt uitgelezen kansen tot ontmoeting. De omstandigheden zijn sober: op het einde van elke fietsdag wordt er gekampeerd in sportzalen of scholen. Dit laat toe om de deelnameprijs laag te houden en ook dat is een bewuste keuze. De maaltijden zijn lekker maar vegetarisch en elke avond worden inhoudelijke vormingsmomenten aangeboden. Er is telkens een collectief reflectiemoment waar elke deelnemer zijn inbreng kan hebben.
Betrokken jeugd
Voor de editie van 2024 is er nog meer aandacht voor de jeugd: heel wat basisscholen komen naar het start-event in Poperinge. De leerlingen krijgen vooraf een paar les-momenten over klimaatverandering en worden opgeroepen om hun steentje bij te dragen aan het behoud van de schepping. Ook onderweg zijn er ontmoetingen tussen fietsers en scholieren.
Fiets mee
Wie enkele uren of dagen wil meefietsen kan best vooraf een kijkje nemen en zich inschrijven via www.climate-express.be