JNM in actie


Tussen het jeugdwerk en de natuur- en milieubeweging.

De JNM is een jeugdbeweging voor iedereen van 7 tot 26 jaar die zich goed voelt in de natuur en zijn schouders niet ophaalt voor het milieu.

We zijn een organisatie voor en door jongeren en proberen door middel van onze unieke positie tussen het jeugdwerk en de natuur- en milieuorganisaties ons steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Global Warming is een thema dat bij ons vaak aan bod komt en dus vinden we het maar logisch dat we ook in onze eigen werking alles doen om onze milieu-impact zo klein mogelijk te houden.

logo jnm

 

 



Voeding

Als je jouw persoonlijke voetafdruk wilt verkleinen is je eetpatroon een goede plek om te beginnen. Wist je dat de vleesindustrie evenveel vervuilt als al het vervoer samen? Daarom eten we bij de JNM altijd vegetarisch, maar we letten er ook op dat het lokale, eerlijke en verpakkingsarme voeding is. Omdat de voetafdruk van kaas even groot is als die van kip werd een eventuele overstap naar een veganistische jeugdbeweging al naarstig bediscussieerd. Zo ver zal het niet direct komen, maar we zullen wel een boekje ontwikkelen met alternatieven voor kaas om klimaatvriendelijker beleg te promoten.

De zomerkampen kunnen goedkoop duurzame droge voeding aanschaffen via het Njam Njam verdeelsysteem waarbij we voor de zomer lokale en fairtrade producten in bulk aankopen.


Transport

Leden worden aangemoedigd om met de fiets of het openbaar vervoer naar activiteiten te komen. Dit doen we door vaak af te spreken aan het station, voor grote evenementen opstapverantwoordelijken en een fietskaravaan te voorzien, door het aanschaffen van enkele blue-bike kaarten en een carpoolsysteem. Dit laatste zouden we in de toekomst graag updaten en uitbreiden met een fietscarpoolsysteem.

In de zomer durven JNM’ers al eens een buitenlands kamp te organiseren. In 2016 werd meegedaan aan een Erasmus+ project voor de bescherming van de Chorochi Delta in Georgië samen met een groep Georgiërs en Armenen. Volledig in JNM-stijl namen de helden vier dagen lang trein en bus om hun bestemming te bereiken, want vliegen, daar doen wij niet aan mee.


gebouwGebouwen en materiaal

De voorbije jaren werd het bondsecretariaat volledig verbouwd en geoptimaliseerd qua isolatie en energieverbruik. De volgende stap is om de dagelijkse werking te verduurzamen en stap voor stap veranderingen aan te brengen zodat minder energie verloren gaat. Er zijn al enkele kleine veranderingen geïnstalleerd zoals enkele deurpompen, instellingen van de printer standaard op 2 pagina’s per bladzijde, maar er is nog werk aan de winkel. Zo zouden we het papierverbruik willen bijhouden, de CO2 uitstoot auditen en ‘slapende verbruikers’ tegengaan.

De winkel verkoopt T-shirts die op ecologische wijze bedrukt zijn en ook de afdelingen worden aangemoedigd om voor al hun materiaal-aankopen verantwoorde keuzes te maken.

Het lokaal van JNM-Gent aan de Bourgoyen is gebouwd in samenwerking met Natuurpunt en is volledig passiefbouw. Minimaal verbruik dus! Op de foto zie je het lokaal, met een boom als steunpilaar.


kanotochtMet een blik op de wereld

Als bewuste en geëngageerde jongeren proberen we niet enkel ons steentje bij te dragen in ons persoonlijk leven, maar ook de maatschappij rondom ons bewust te maken van de wereld waarin we leven. Activiteiten waarbij we strijden om meer fietspaden in Brussel of picknicken voor de luchthaven in Deurne zijn ons niet vreemd en bij divestmentacties en mobilisaties van Climate Express zijn we altijd van de partij.

Met onze jongeren leden doen we al eens een laagdrempeligere actie zoals een afval-opruimactiviteit (zeker een succes als je het combineert met een kajak of SUP-tocht!) en we proberen ze daarnaast ook iets te bij te leren door informatieve spelen en bezoeken. Voor de grote leden zijn er interessante lezingen, plezante sessies en gezellige kampvuurdebatten (zonder er extra olie op te gooien natuurlijk).

Als jeugd- en milieubeweging proberen we een voortrekkersrol op te nemen in de ecologische omwentelingen van het jeugdwerk. De vormingsploeg gaf al enkele malen een leuke sessie over ecologisch op kamp aan andere jeugdbewegingen met simpele, maar interessante tips zoals ‘gebruik ecologisch afbreekbare shampoo om je te wassen in de rivier’ en ‘smeer je potten op voorhand in met bruine zeep als je op houtvuur kookt, dan hoef je achteraf geen detergenten te gebruiken’ .

Ook ontwikkelden we samen met de andere jeugdbewegingen het kookboekje ‘Goeien Boef’ waarbij de tien populairste kampgerechten in een duurzamer jasje werden gestoken.

 

Anton Vandevoorde, milieuverantwoordelijke JNM

www.jnm.be

 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px