Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Opnieuw roept Ecokerk tijdens de komende scheppingsperiode politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

waar groeit laudatosiboom3

Waar groeit een Laudato Si'-boom?

Welke groepen plantten al een fruit- of vruchtboom om symbolisch hun engagement uit te drukken om het appel van Laudato Si’ ernstig te nemen? De actie gaat verder de komende weken en maanden.

Meer...

laudatosiboom ad

Plant een Laudato Si'-boom

ter gelegenheid van 5 jaar Laudato Si'. Download de handleiding en registreer je boom online

Meer...

 

checklist ad

Vernieuwde checklist

Download onze vernieuwde checklist en maak je werking Laudato Si'-proof. 

Meer...

 

Op 4 oktober 2020, de naamdag van Sint Franciscus en het einde van de scheppingsperiode, ondertekende paus Franciscus in Assisi zijn derde encycliek Fratelli tutti ('allen broeders'). Het gaat over meer dan broeders en zusters zijn voor elkaar: de zorg voor de wereld om ons heen en in ons, is de zorg voor onszelf. We moeten een "wij" vormen die het gemeenschappelijke huis bewoont.

"Dat document vormt een culminatiepunt van dit pontificaat waarin de prioriteiten van Franciscus samenkomen en waarin hij een compilatie en een synthese van zijn denken geeft", schreef Emmanuel Van Lierde in Tertio, "Op de achtergrond zinderen zijn toespraken in de coronacrisis mee, maar evenzeer de exhortatie Evangelii Gaudium en de encycliek Laudato Si’. Hij herhaalt opnieuw dat alles met alles verbonden is en dat we ofwel samen ten onder gaan, ofwel samen bouwen aan een nieuwe wereldorde."

 

Gesprekshandleiding

De Laudato Si' werkgroep Nederland, waarmee Ecokerk sinds enkele jaren samenwerkt, maakte een handige gesprekshandleiding bij de nieuwe encycliek.

We verspreiden die met plezier ook in Vlaanderen. Ze kan parochies en gemeenschappen helpen bij het organiseren van een leesgroep of bij het bespreken van een of enkele hoofdstukken uit de encycliek.

Download de gesprekshandleiding

 

Video bij Fratelli Tutti

Ook de video bij Fratelli tutti (Engels, ook beschikbaar in Frans en Spaans) kan helpen als inleiding. Hij overloopt zeer kort de 8 hoofdstukken en werpt vragen op die eveneens in een gespreksmoment aan bod kunnen komen.

 

 


Naar de website van Fratelli tutti

Naar het geciteerde artikel in Tertio

Ecokerk logo 144px

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px