donderdag, 22 augustus 2019

Geconfronteerd met de vreselijke vuurzee, die enorme gebieden in Alaska, Groenland, Siberië, de Canarische Eilanden en vooral in de Amazoneregio verteert, willen wij, bisschoppen uit Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied, onze diepe bezorgdheid uitdrukken over de ernst van deze tragedie, met niet alleen een lokale en zelfs niet eens regionale impact, maar met planetaire proporties.


De hoop van de aanstaande bisschoppensynode over de Amazone, die paus Franciscus heeft bijeengeroepen, is omgeslagen in diep verdriet vanwege die enorme tragedie voor de natuur. Aan onze inheemse broeders die in dat geliefde regenwoud wonen, drukken we onze betrokkenheid uit en we sluiten onze stemmen aan bij die van hen om naar de wereld te schreeuwen voor solidariteit en onmiddellijke aandacht voor deze verwoesting.

CELAMHet werkdocument van de Amazonesynode waarschuwde al profetisch: “In het Amazoneregenwoud, dat van levensbelang is voor de planeet, werd een diepe crisis veroorzaakt door een langdurige menselijke tussenkomst, waarin een 'wegwerpcultuur' (LS 16) en een uitputtingsmentaliteit overheersen. De Amazone is een regio met een rijke biodiversiteit, die multi-etnisch, multicultureel en multireligieus is. Een spiegel voor de hele mensheid die, ter verdediging van het leven, structurele en persoonlijke veranderingen van alle mensen, landen en de Kerk vereist. Die realiteit reikt veel verder dan het strikt kerkelijke veld van de Amazone, omdat het focust op de universele Kerk en ook op de toekomst van de hele planeet” (Instrumentum laboris (werkdocument) voor de Synode over de Amazone, Inleiding).

Wij dringen bij de regeringen van de Amazonelanden, vooral van Brazilië en Bolivia, bij de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap erop aan om serieuze maatregelen te nemen om de longen van de wereld te redden. Wat gebeurt met de Amazone is niet alleen een lokaal probleem, maar heeft een wereldwijd bereik. Als de Amazone lijdt, lijdt de hele wereld.

Herinnerend aan de woorden van paus Franciscus, willen we “iedereen die een verantwoordelijke positie bekleedt op economisch, politiek, sociaal gebied, alle mannen en vrouwen van goede wil, met aandrang vragen: laten wij hoeders zijn van de schepping, van Gods plan dat ingeschreven is in de natuur, behoeders van de ander en van het milieu; laten we niet toestaan dat de tekenen van vernietiging en dood het pad van deze, onze wereld vergezellen” (Homilie in de eucharistieviering voor het begin van de petrinische dienst, 19 maart 2013).  

Getekend,

Mgr. Miguel Cabrejos Vidarte o.f.m., aartsbisschop van Trujillo (Peru) en voorzitter van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie
Kardinaal Odilo Pedro Scherer, aartsbisschop van São Paulo (Brazilië), eerste vicevoorzitter
Kardinaal Leopoldo José Brenes Solórzano, aartsbisschop van Managua (Nicaragua) en tweede vicevoorzitter
Mgr. Rogelio Cabrera López, aartsbisschop van Monterrey (Mexico) en voorzitter van de Raad voor Economische Zaken
Mgr. Juan Carlos Cárdenas Toro, hulpbisschop van Cali (Colombia), secretaris-generaal.

 

www.celam.org

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px