Kunnen we met voldoende zorg voor de aarde nog hoop in de toekomst hebben? Hoe moeten we ons wereldbeeld bijstellen willen we nog hoop koesteren? Ontdek het samen met Broederlijk Delen in dit webinar. Hij maakt deel uit van de reeks in samenwerking met de Leerstoel Economie van de Hoop en UCSIA!

 

 

 

 

 

De sprekers van dit webinar zijn: Katharine Hayhoe (Texas Tech University), Guy Vanheeswijck (Universiteit Antwerpen), Wies Willems (Broederlijk Delen), Martha Claeys (Universiteit Antwerpen) en Alexis Versele (KULeuven). Duur van dit webinar: 1h39m.

In het verlengde van onze voorbije webinarreeksen over Kate Raworths Donuteconomie duiken we ditmaal in het werk van klimaatwetenschapster Katharine Hayhoe. Met haar boek "Hoop voor de aarde" biedt zij weerwerk tegen het doemdenken dat het klimaatthema beheerst. Ze doet dit vanuit een originele insteek: als we een catastrofe willen afwenden, moeten we ons beeld van de wereld bijschaven.

Gezien deze gedachte om een filosofische reflectie vraagt, maakt Guy Vanheeswijck vanuit zijn boek Tegendraadse beschouwingen een analyse van de veranderingen in mens-, wereld- en godsbeeld in onze westerse wereld. En het moet gezegd… hij trekt verrassende besluiten.

Wies Willems van Broederlijk Delen spreekt vanuit het perspectief van het Globale Zuiden waar bedrijven mensen-en milieurechten niet altijd naleven. Hij pleit voor een zorgplicht als afdwingbaar juridisch kader om die drieste vrijbuiterij tegen te gaan.

Naar goede gewoonte laten we ook een vernieuwende ondernemer van de Gemeenschapseconomie aan het woord. Alexis Versele (KULeuven) getuigt over zijn persoonlijke engagement en inspiratie vanuit de Gemeenschapseconomie. Daarna reageert studente Anna Maebe (KULeuven) reageert op de presentaties. Martha Claeys modereert de avond.

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px