Enige tijd terug, kwam Ecokerk bij ons langs om ons te enthousiasmeren omtrent het duurzaam maken van onze parochie.

Ook de Kerkfabriek van St Amandus Uitkerke was op die bijeenkomst aanwezig, en we beslisten om de oproep van Laudato Si' ter harte te nemen.

 

Ik7mee staand 300pxEigen stroomproductie

Intussen hebben we er voor gezorgd dat er op alle gebouwen die de kerkfabriek in eigendom heeft zonnepanelen geplaatst werden, zoals te zien is op de foto's:

  • Op de nieuwbouw ter vervanging van de medepastorij in Ruiterstraat 3A en 3B
  • Op het ontmoetingscentrum De Kerkewegel, Ruiterstraat 5
  • Op de kerk zef, Ruiterstraat 1, plaatsten we een 40-tal panelen
  • En nu sinds kort liggen er ook op het parochiehuis zelf. Ze leveren ook stroom voor het appartement dat we verbouwden tot een afzonderlijke wooneenheid in dit parochiehuis Ruiterstraat 7

 

Onderzoek energiegemeenschap

Toen Ecokerk ons kwam warm maken voor het realiseren van de oproep in Laudato Si', hoorden we over het idee van "zonnedelen", waarbij het mogelijk zou worden om de stroom van de zonnepanelen te delen met buren of omwonenden.

Dat was toen wettelijk nog niet mogelijk, maar het leek ons interessant om de evolutie in de gaten te houden. Zo zouden we onze zonnestroom kunnen delen met andere kerkfabrieken. In de buurtparochie is de kerk namelijk erkend als monument en stadgezicht en daarom mogen ze zelf geen zonnepanelen plaatsen.

Intussen hoorden we dat het idee nu toch zou kunnen gerealiseerd worden via de zogeheten 'energiegemeenschappen' die vanaf 2022 kunnen opgericht worden. Deze piste zijn we nu volop aan het onderzoeken.

 

Lieven Vergauwen,
Secretaris Kerkfabriek St Amandus Uitkerke

 

Lees ook over energiegemeenschappen op onze pagina voor Kerkfabrieken en Centrale Kerkbesturen

 

zonnepanelen Sint Amandus 950px footer


Ecokerk logo 144px

 duurzaamvastgoed2

 

Naar de wegwijzer duurzaam vastgoed voor:

HetVlaamsGewest
 
HetBrusselsGewest

Enquête voor eigenaars van kerkelijk vastgoed

HetVlaamsGewest
BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px