In 2020 startte Ecokerk bisdom Gent met een Ecokerkraad, een groep vrijwilligers die de werking van Ecokerk handen en voeten geeft. De coronacrisis zorgde ervoor dat de bijeenkomsten totnogtoe vooral online verliepen.

Hoog tijd dus voor een echte live ontmoeting, met een gezinswandeling om de campagne van 2022 op gang te trappen (stappen).
We planden een tocht langs de goene boorden van Aalst, met onderweg de try-out van enkele elementen uit het campagne-aanbod.

 

Zo gezegd, zo gedaan.

Twintig dappere stappers vonden elkaar op zondag 29 mei aan het station van Erembodegem voor een tocht langs de Dender.

Eerst hielden we halt O.L.V. Hemelvaart-kerk in het centrum van Erembodegem. Voor de volwassenen was er een kort gebedsmoment, met teksten en liederen uit de brochure voor liturgie, bezinning en gesprek. De kinderen luisterden naar het verhaal van de grote familie (Godly Play), over hoe Abram en Sarai samen op tocht gingen en ontdekten dat de ene God overal was.

Volwassenen en kinderen kwamen terug samen om het Onze Vader te bidden en een laatse lied te zingen uit de campagnemap:

Wees goed voor deze aarde, het dier, de boom, de plant,
Want alles heeft zijn waarde, is schepping van Gods hand.
Wees goed voor al het leven, het heeft een eigen recht,
De Heer gaf het zijn zegen, Hij is er aan gehecht.

 

Naar de Hemelse Gaarde

Langs de Dender trokken we samen verder en al snel werd er volop uitgewisseld rond de pracht van de natuur, hoe verschillende parochies ecologisch op weg gaan en over stikstofdeals en landbouwers.

De volgende bestemming was de Sint-Amandskerk in Erembodegem, beter gekend in de streek als ‘de kerk van Ten Bos’. Daar is de ecologische stiltetuin 'De Hemelse Gaarde', één van de plekken waarvan je het verhaal kan lezen op #ik7mee.
We werden er onthaald met koffie, Aalsterse vlaaien en fruitsap en appels voor de kinderen.

Na deze versterking van de innerlijke mens, nam Koen Coussement ons eerst mee naar het labyrint in de ecologische stiltetuin. Op blote voeten in het natte gras via de spiraal wandelden we in stilte naar onze binnenkant.

De grote en actieve vrijwilligerskern van Ten Bos realiseerde op korte tijd veel werk voor de inrichting van de Hemelse Gaarde: er is een troostplek, een plek om buiten eucharistie te vieren, een wadi, een groot bloemenperk waarin maar liefst 4000 bloembollen geplant zijn, zithoekjes, een biodivers grasperk waar het gras en de kruiden mogen groeien…

En daar blijft het niet bij. In de komende maanden wordt de inrichting verder voltooid, en komt er een veelzijdig aanbod in en rond de stiltetuin, voor gelovigen en mensen op zoek naar verstilling en spiritualiteit. Genoeg inspiratiemateriaal om in de eigen gemeenschap, parochie of gezin mee aan de slag te gaan!

 

Met een 7-sprong naar integrale ecologie

Ecokerkraad3 400pxTijd dan voor Karel Malfliet om nog een korte toelichting te geven bij de campagne van Ecokerk en de oproep om de eigen werking rond de zeven Laudato Si’-doelen te delen op #ik7mee.

Elk gezin kreeg de checklist van Ecokerk mee om thuis over na te denken en aan het werk te gaan. Ook de kinderen konden aan de slag: zij kregen instructies mee om een springbal te maken van paardenbloemensap en een natuurbingo om tijdens de wandeling terug naar het station op zoek te gaan naar insectenvriendjes.

 

Geslaagde activiteit

Het was een mooie, ietwat regenachtige wandeling die ons aan het denken heeft gezet. Eén van de deelnemers reageerde achteraf:

Het was echt “super”.
De bezinningsmomenten waren heel zinvol ( = woordspeling!)
En de wandeling langs de Dender was ook denderend.

De Ecokerkraad in het bisdom Gent is blij met de opkomst voor onze allereerste activiteit en maakt al plannen voor een volgende editie.

Charlotte Braeckeveldt
Ecokerk bisdom Gent

 

Ecokerkraad4 950px

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px