Knack lanceerde deze sympathieke actie, met steun van KULeuven/Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur. Ecokerk werkt er graag aan mee.

"Maai Mei Niet wil helpen de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin."  Dat zegt journalist en initiatiefnemer Simon Demeulemeester: "Tuinen maken minstens 10 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen, evenveel als er bos is.

Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook ons gras anders gaan maaien is dat. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is."

 

Maai Mei Niet, praktisch:

 

1.    Mei: maai niet of minder

Bepaal hoeveel gras je niet of minder vaak zult maaien. Laat je creativiteit de vrije loop! Kies voor een strook wel en een strook niet gemaaid, laat een cirkel of vierkant in het midden van je gazon groeien en bloeien…

2.    Bloementelweekend (29/5 en 30/5): tel je bloemen

Baken één vierkante meter af in jouw lange, ongemaaide gras. Daarvoor moet je het toeval laten spelen. Ga met je rug naar je lange gras staan en werp een bal achter je. Rond die bal kun je je vierkante meter afbakenen.
Je kunt daarvoor een touw van 4 meter lang gebruiken, of vier stokken van elk een meter. Leg die stokken in een vierkant in een stuk gras dat je niet hebt gemaaid. Het touw kun je om vier paaltjes spannen die je in de grond slaat. Tel alle bloemen in dat vierkant.

3.    29/5 en 30/5: geef je resultaat door en krijg jouw persoonlijke nectarscore

Vul vanaf 29 mei je resultaten in op de actiewebsite Je persoonlijke nectarscore krijg je meteen via e-mail.
De nationale nectarscore wordt berekend door professor conservatie-ecologie Koenraad Van Meerbeek (KULeuven/MijnTuinLab). Het resultaat lees je op 9 juni in Knack en op maaimeiniet.be.

 

Ook in de tuin van je gezin, groep, gemeenschap, kerk, pastorie, school of jeugdbeweging?

 

De actie sluit perfect aan bij onze acties rond 'Elke groep een klimaatplan' en bij de tips op onze pagina over biodiversiteit en in onze checklist.
Ecokerk roept dan ook iedereen graag op om mee te doen, en dit te melden op de website van Maai Mei Niet

 

Maai Mei Niet rondom de Laudato Si'-boom in Oostakker

 

Een eerste grasveld dat alvast niet zal gemaaid worden in mei, is dat van het mariale domein in Oostakker, waar bisschop Lode Van Hecke in september 2020 in naam van de bisschoppenconferentie de eerste Laudato Si'-boom plantte.

 

Vind meer info op maaimeiniet.be

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px