Bekijk hier de documentaire die CIDSE, het internationaal netwerk van katholieke ontwikkelingsorganisaties waar ook Broederlijk Delen lid van is, maakte in 2018, in het kader van hun campagne 'Change for the Planet - Care for the People'  over duurzame levensstijl. Hij werd gelanceerd in december, tijdens de klimaattop in Polen. 

 

 

 

Energie is van levensbelang

De beschikbaarheid van energie is belangrijk in ieders leven. De manier waarop we nog steeds de meeste energie produceren is een van de belangrijkste oorzaken van het klimaatprobleem, en dat belangt ons aan. We kunnen bewuste keuzes maken die het respect voor de planeet voorop zetten. Zowel hier als in het Zuiden is energie ook een zaak van goed bestuur, mensenrechten, armoede en gendergelijkheid. Hoe en door wie wordt energie geproduceerd? Wie heeft toegang tot energie en wie niet?

Zes verhalen

De film toont ons zes verhalen uit België, Brazilië, Congo, Portugal, Kenia en Zwitserland. Ze tonen hoe die energievragen overal ter wereld leven, en hoe mensen bezig zijn met nieuwe oplossingen. Vrouwen en mannen nemen initiatief, zijn creatief en gaan vol goede moed aan de slag om hun toegang tot energie te verbeteren, hernieuwbare energie te produceren, hun land te verdedigen tegen megaprojecten, de energie-efficiëntie te verbeteren, ecologische innovaties aan te brengen in hun kerken en na te denken hoe men duurzamer kan leven als gemeenschap:

  • Stefan, Frida en hun kinderen leven in het Zwitserse Zürich in een cohousing-project dat draait op groene energie.
  • De Kanyabayonga-gemeenschap in Congo voorzien in hun elektriciteit dankzij een kleinschalige waterkrachtcentrale die ze zelf bouwden.
  • In Antwerpen ontmoeten we pastoor Herman, en zijn parochianen die vertellen over hun ecologische kerk en de initiatieven van de parochie.
  • Lucy en Monika zijn verpleegsters in Kenya. Ze vertellen over de verbeteringen sinds hun plattelandskliniek zonnepanelen heeft.
  • Francisco is een Portugese activist voor hernieuwbare energie.
  • Alessandra, is een Braziliaanse “strijdster” van the river Tapajos, en verdedigt haar land, haar cultuur en de natuur tegen de komst van een megadam.

Hoe verschillend de verhalen in de film ook zijn, wat de protagonisten verbindt is hun wil om over te schakelen op duurzame productie en consumptie. Wat we zien is hun 'energie om te veranderen', letterlijk en figuurlijk.

Vertoon en bespreek de film

In ons aanbod voor de Scheppingsperiode, kan je de film downloaden. evenals onze brochure waarin je een eenvoudig verwerkingsmodel voor deze film vindt.


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px