Jeugd- en jongerenbewegingen hebben een lange traditie van aandacht voor natuur en milieu. De voorbije jaren zetten ze in hun werking, hun aanbod en jaarthema's nadrukkelijk het klimaatthema en duurzaamheid in de kijker.

Heel wat lokale groepen doen actieve inspanningen om hun CO2-uitstoot te verminderen, in hun lokaal, in de wekelijkse werking, op hun jaarlijks kamp.
Onderstaande tips kunnen helpen om die inspanningen vol te houden, een eigen klimaatplan op te stellen en aan te sluiten bij Klimaatnetwerk.be.

 

 

Checklist voor alle groepen

Bespreek met je leidingsploeg onze checklist. Voor je dagelijkse werking vind je er een hele reeks handige tips die weinig moeite kosten en veel opleveren. Gegarandeerd vind je er heel wat zaken die je nu al doet. Beslis welke acties je de komende tijd wil realiseren en maak zo een werkbaar klimaatplan voor je groep.

Aanvullend bij de checklist, vind je nog tal van ideeën bij onze tips per thema.

Een klimaatvriendelijk lokaal

  • Ben je als jeugdbeweging de eigenaar van je lokaal? Of heb je het in erfpacht van de parochie of een andere eigenaar? Dan kan je zelf beslissen over je energieleverancier, en energiebesparende maatregelen voor je lokaal. Vaak moet je hiervoor investeren. Nadien dalen je uitgaven, zodat je je investering stilaan terugverdient. Misschien moet je je wensen gieten in een haalbaar meerjarenplan. Zie onze tips per thema.
  • Heb je je lokaal in bruikleen van de parochie? Werk met hen samen voor het opstellen van een energieplan voor je lokaal.
  • Gebruik je een lokaal van de gemeente? Lees dan zeker onze rubriek 'Jouw gemeente/provincie'. Misschien heeft jouw gemeente al het burgemeestersconvenant ondertekend, en kan je als beweging -of samen met je jeugdraad- het gemeentebestuur aanspreken over hun plannen om de lokalen energiezuinig te maken en te kiezen voor een groenestroomleverancier.
  • Bezoek zeker eens de website jeugdlokalen.be. Je vindt er niet zozeer tips voor je klimaatplan, maar des te meer voor alle andere aspecten van het beheer, en de vereisten van een goed jeugdlokaal.

goeienBOEFGoeien BOEF

Goeien BOEF staat voor Bewust, Origineel en Ecologisch Fretten. Het is een kookboekje, uitgewerkt voor al wie op kamp vertrekt en zich afvraagt wat er te eten zal zijn. Het is een gezamenlijke uitgave van de 8 grote jeugdbewegingen, en is als download beschikbaar op www.opkamp.be, een website vol nuttige tips voor wie op kamp gaat.

 

 

Lees meer over het klimaatplan van Chirojeugd Vlaanderen
Lees meer over het klimaatplan van IJD 
Lees meer over het klimaatplan van JNM
Lees meer over het klimaatplan van KLJ
Lees meer over het klimaatplan van KSA
Lees meer over het klimaatplan van KAJ

 

 

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px