Checklist voor een koolstofarme werking van je groep, parochie of gemeenschap

Vlaanderen heeft een rijk verenigingsleven. Jeugd- en volwassenenbewegingen, fanfares, sportverenigingen, hobbyclubs, enz… brengen mensen bij mekaar, organiseren tal van activiteiten, en vormen het cement van onze samenleving.

Vaak trekken ze ook al jaren de kar voor een meer klimaatbewuste, ecologische levensstijl, zowel bij de individuele leden als tijdens hun werkingsmomenten. De transitie naar een koolstofarme samenleving vinden we ook terug in hun jaarthema’s. Denk maar aan de Urban Mining van KWB, ‘De aarde is leuk’ van OKRA of de ‘Share Fair’ van KVLV of 'KLJ Natuurlijk'.

Ook congregaties en parochie- en federatieploegen zetten steeds nadrukkelijker het ‘groen’ karakter van hun werking op de agenda. Ze onderzoeken hun energie- en aankoopfacturen, en vragen zich af welke keuzes zich opdringen.

Onze checklist kan helpen om alles eens op een rijtje te zetten, te kijken wat al gebeurt en ontdekken wat nog kan gebeuren rond diverse thema's: elektriciteit, water, mobiliteit, verwarming, afval, catering en aankopen.

En… zeker zijn heel wat punten in de checklist ook bruikbaar voor gezinnen. Samen met je leden kan je dus ook afspreken om zowel thuis als in de vereniging aan de slag te gaan.

Daarnaast bieden we je via onze Tips per thema heel wat extra info en ideeën aan.

Weet je graag hoeveel de C02-uitstoot van je groep of je gezin is? Vul de C02-meter van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie in.

Download hier de checklist


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristiAfbeelding6 180228 LogoWZS 120pxwzz logo vzw 200px