In weer en wind zit Alpha Oumar Diallo - zijn artiestennaam is Alpha - in de straten van het centrum van Brussel te schilderen. Zijn atelier is voor iedereen toegankelijk. Mensen blijven even staan, kijken toe en geven eten of geld.
Elke woensdag na school komt de vijfjarige Lémy bij hem langs en schildert met hem mee. In Alpha vindt Lémy een bondgenoot in het werken met kleuren en penselen.
Vreemde verdwijning
Maar op een dag rond Kerst verandert alles. Alpha verdwijnt. Maandenlang zoekt Lémys familie naar Alpha, zonder resultaat. Lémy gelooft in al zijn onschuld dat zijn vriend naar een warm land is vertrokken om daar de winter door te brengen, zoals de trekvogels die hij eens in een film had gezien.
Twee maanden later ziet Lémys familie toevallig een reportage van BX1, een lokale zender, die het verhaal van Alpha vertelt. Alpha is een Guineese kunstenaar die tien jaar geleden zijn land ontvluchtte nadat hij zich had uitgesproken tegen het regerende regime. Wegens gebrek aan voldoende bewijs is zijn asielaanvraag drie keer afgewezen. Sinds Kerstavond zit hij, na een identiteitscontrole, vast in het gesloten detentiecentrum 127bis in Steenokkerzeel.
De kracht van vriendschap
Lémy herkent zijn vriend onmiddellijk en beseft met diepe droefheid dat hij gevangen zit. De jongen is ontroostbaar en de mensen om hem heen besluiten om actie te ondernemen. Ze zoeken manieren om contact op te nemen met Alpha en om hem een tekening van Lémy te sturen. De journaliste van de reportage geeft hen het nummer van Chaïma, een vrouw die ook bevriend is geraakt met Alpha en die vastberaden is om hem te helpen. Chaïma is ontroerd door het verhaal van Lémy. Ze bezoekt Alpha regelmatig en organiseert in de buurt tentoonstellingen met zijn schilderijen. Alpha heeft banden opgebouwd met veel mensen en kunstenaars uit de wijk bij wie hij zeer geliefd is.
De vrienden van onze vrienden zijn onze vrienden! Dankzij Chaïma wordt het contact tussen Lémy en zijn grote vriend Alpha eindelijk hersteld. Na vijf maanden opsluiting, wordt Alpha terug vrij gelaten uit het gesloten centrum 127bis.
Kleine acties – verreikende gevolgen
Een vijfjarig kind dat zijn vriend zoekt. Een vermoeide vrouw die weigert haar plaats in de bus af te staan. Een Indiër die besluit te vasten voor zijn zaak en zelf de kleren te weven die hij draagt.
Zelfs de kleinste gebaren, "zelfs het kleinste schepsel” – zoals de heks Galadriël zou zeggen tegen de jonge hobbit Frodo – “kan de loop van de toekomst veranderen."