Pelgrimsreis van opgesloten mensen mondt uit in een tentoonstelling die ook kan rondreizen om verbeelding en inleving te stimuleren… (© pixabay)

Drie gedetineerden vroegen een gevangenisaalmoezenier om begeleiding bij de verwerking van hun levensgeschiedenis en misdaad. Vrij reflecteren is moeilijk als je opgesloten zit.

 

Daarom trokken ze samen op tocht. In hun verbeelding natuurlijk. Ze volgden daarbij het hoofdpersonage uit het boek: ‘De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry’.

Tijdens deze tocht kwamen de gedetineerden, net als Harold, hun vader en hun moeder tegen en stonden ze oog in oog met hun gevoelens van onmacht, schaamte, verwarring en schuld.
Zij botsten op belangrijke levensvragen en gingen daarover in dialoog met elkaar.

imagin schelpwegwijzer 600 (© pixabay)
Zo maakten ze, als het ware, een imaginaire pelgrimstocht. In totaal maakten de gedetineerden 27 tochten waarvan alle dialogen werden uitgeschreven. Vanuit die dialogen werden 5 beeldverhalen gemaakt met podcasts.

 

Initiatief achter gesloten deuren

Dit project vindt zijn oorsprong bij de vraag van drie gedetineerden. Het werd verder gerealiseerd door:

  • Siska Deknudt, gevangenisaalmoezenier, initiatiefnemer vanuit de pastorale dienst
  • Yelena Schmitz, schrijver en audiokunstenaar, zet de dialogen om in teksten en podcasts
  • Nicolas Marquez, illustrator, brengt beeld bij het woord
  • Boris Vermeersch, audiovisuele kunstenaar, brengt beweging in het beeld

 

De  Imaginaire Pelgrimstocht heeft als doel: 

  • Andere gedetineerden ondersteunen tijdens hun detentietijd en hen aansporen om ook op reflectietocht te gaan

  • Mensen binnen en buiten de muren op een andere manier kennis laten maken met gedetineerden

  • Het pleidooi voor een humaner detentiebeleid (en een veiliger samenleving) een duwtje in de rug geven en de mensen die zich daar professioneel voor inzetten bemoedigen

 

 

Tentoonstelling

Vanuit de beeldverhalen werd tentoonstellingsmateriaal ontwikkeld. Om de verhalen zoveel mogelijk te laten reizen zijn handige koffers gemaakt die in elke personenwagen passen. 

De tentoonstelling was de voorbije jaren te gast bij verschillende Hogescholen. Deze tentoonstelling is geschikt voor alle plaatsen waar mensen voorbijkomen of wachten: een bib, een wachtzaal, een personeelsrefter, een kerk, een cultureel centrum…

 

Meer info over De Imaginaire Pelgrimstocht vind je hier