In november start het WK Voetbal in Qatar (CC Pixabay)

Mogen arbeidsmigranten en LGBT-ers ook meespelen op WK voetbal 2022?

Op 20 november start het Wereldkampioenschap Voetbal in Golfstaat Qatar. De beste voetbalteams ter wereld spelen om de “beker met grote oren”. Vraag is of de overheden ook oren hebben naar betere leef- en werkomstandigheden voor de vele arbeiders die dit WK mee mogelijk hebben gemaakt en maken. Gastland Qatar heeft immers een magere reputatie op vlak van mensenrechten.

Tien jaar lang, sinds 2012, hebben honderdduizenden arbeidsmigranten gezwoegd om van Qatar één groot voetbalstadion te maken, met luchtkoeling in de stadions, nieuwe wegen, nagelnieuwe hotels, tot zelfs een nieuwe luchthaven toe. De werkomstandigheden waren zwaar: arbeid bij temperaturen tot 50 graden Celsius, arbeidscontracten die onbestaande blijken, de beloofde studio die een barak blijkt,… Een wettelijk minimumloon in Qatar werd pas ingevoerd in 2020. Gevolg: uitbuiting en misbruik. Je leest het goed: jarenlang verrichtten de arbeiders zwaar werk – soms meer dan tien uren per dag zonder rustdagen – in onveilige omstandigheden en slecht betaald. Volgens onderzoek van de Britse kant The Guardian eiste de bouw van dit WK de voorbije jaren meer dan 6750 doden.

 

Primeur voor Australisch voetbalteam

WK 3 pexels 300Veel westerse landen spreken zich nauwelijks uit, noch over de barslechte werkomstandigheden, noch over de rechten van LGBT-personen. In Qatar is homoseksualiteit illegaal en seksuele daden tussen twee mensen van hetzelfde geslacht staan in het strafregister.
Het Australische nationale elftal, de "Socceroos", heeft zich als eerste team collectief uitgesproken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar. In een videoboodschap vragen de voetballers blijvende hervormingen in het land en een betere behandeling van de arbeidsmigranten en LGBT-personen. De Belgische Rode Duivels houden het (voorlopig?) bij een speciale aanvoerdersband en een ontmoetingsmoment met arbeiders.

 

Zorgplichtwet

De bouw van de WK-infrastructuur is in handen van buitenlandse bedrijven, die zonder veel overheidsbemoeienis hun ding kunnen doen. De FIFA hoopt op een winst van 6 miljard dollar. Zou het niet billijk zijn om hiervan enkele honderden miljoenen te vrijwaren als eerlijke verloning voor de arbeidsmigranten die het WK mee doen draaien als ober, schoonmaker, taxichauffeur,…?
Hoog tijd ook om voor alle arbeidsmigranten, waar ook ter wereld, menswaardige omstandigheden en eerlijk loon te garanderen. In België en in Europa is een wet in de maak die bedrijven verplicht om mensenrechten te respecteren in alle schakels van de keten (van productie tot vervoer tot verkopen), de zorgplichtwet. Met deze wet hoef je je als consument geen zorgen te maken of producten wel met respect voor mens-, milieu- en sociale rechten gemaakt zijn.
Laat dit een duidelijke oproep zijn aan politici om deze wet te stemmen. En laat voetbal zo een feest zijn voor iedereen.

Meer info: madewithrespect.be

WK 2 pixa 600

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px