7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

#ik7mee

Piet Van Pelt is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook al vele jaren lid van de werkgroep Ecokerk van bisdom Antwerpen. Piet studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie. De vragen naar de...

Groene verlichting voor Eco-kerk op Linkeroever. 

De ganse Sint-Anna-ten-Drieënkerk te Antwerpen-Linkeroever wordt voortaan verlicht door LED-verlichting. Alle oude verlichtingsarmaturen in de kerk werden vervangen door spots met spaarzame LED-technologie. De kerkfabriek koos voor LED-verlichting omdat ze past in deze eco-kerk.

LEDs zijn energie-efficiënt, vergen weinig onderhoud en bieden een hoge lichtkwaliteit. LED-lampen scoren beter op het vlak van lichtopbrengst, efficiëntie, duurzaamheid, energieverbruik, levensduur en onderhoud. Of om het simpel te zeggen: meer licht, minder verbruik en bijgevolg minder kosten.

Dimmen op afstand

De nieuwe verlichting beschikt over een dim-functie. Daarmee kan het lichtvolume van elk van 71 lampen in de kerkruimte afzonderlijk van op afstand via een i-pad aangepast worden aan de activiteit of de gewenste sfeer in de kerk. In bepaalde lokalen werden ook aanwezigheids- of bewegingssensoren geplaatst om te voorkomen dat lichten blijven branden waar het niet nodig is.

IMG 6674 kl

Nieuwe elektrische installatie

Naast de nieuwe verlichting werd ook de meer dan 40 jaar oude elektrische installatie van de kerk vernieuwd. Enkele cijfers om de omvang van de werken te illustreren: er werd 3 kilometer kabel vernieuwd, meer dan 100 meter kabelgoot geïnstalleerd, er zijn 53 contactdozen vervangen, 35 schakelaars zijn vervangen, 12 aanwezigheids- en bewegingsmelders zorgen ervoor dat lichten niet onnodig blijven branden, 113 LED-armaturen en spots verlichten her en der de kerkruimtes en lokalen, 22 railspots zorgen voor aangename accenten op het koor en in de vernieuwde polyvalante Joachimzaal en in totaal werd 52 meter LED-strips geïnstalleerd en aangesloten.

De volledige investering van 143.000 euro werd gefinancierd uit de eigen middelen van de kerkfabriek.

Openkerkendag

Op openkerkendag 7 juni, werd de LED-verlichting in gebruik genomen bij de viering van 11.30 uur. Aansluitend was er een rondgang in de kerk om het resultaat van de werken te bekijken. In de namiddag was er een concert met kamermuziek gebracht door Els Flement (pianoforte) en Dirk Vandaele (viool) met o.a. werken van Bach, Mozart en Beethoven.

DSC 0088 kl

Eco-kerk en fietskerk

De Sint-Anna-ten-Drieënkerk is één van de eco-kerken in Vlaanderen. Er werd reeds eerder geïnvesteerd in 45 zonnepanelen op het dak van de kerk, een regenwaterput voor het hergebruik van regenwater voor de spoeling van toiletten en om de kerk te kuisen, een sorteerstraatje voor het scheiden van afval. Ook het gebruik van de fiets wordt gepromoot in deze fietskerk met veilige fietsenstallingen, een picknickplaats voor passanten, een drinkwaterfontein en de mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden. Aan de kerk vertrekt ook de Schelde-kerken-fietsroute.


Deze moderne kerk wordt niet louter voor de eredienst gebruikt. Er vinden jaarlijks ook een 20-tal concerten plaats en één tot drie tentoonstellingen. Deze zomer kan u er het werk van landschapsschilder Bruno Van Dijck bekijken onder de titel ‘Getijden, thema met variaties’.

Erik Balbaert, voorzitter kerkfabriek

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px