7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

#ik7mee

Piet Van Pelt is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook al vele jaren lid van de werkgroep Ecokerk van bisdom Antwerpen. Piet studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie. De vragen naar de...

Respect voor het leven en streven naar harmonie.

Het klimaat veranderde mij voor het eerst toen ik Geschiedenis ging studeren aan de Universiteit Gent. Daar ging ik op een avond in 2011 naar de Algemene Vergadering van het jonge Ugent1010, een studentenvereniging die werkt aan een duurzame toekomst van de universiteit. Het ontsproot uit de internationale klimaatcampagne 10:10 global. Het doel was om de CO2-problematiek het hoofd te bieden en elk jaar 3 à 10% van de uitstoot te verminderen.

Ik werd er vrijwilliger en werkte gedurende 2 jaar mee aan diverse campagnes op vlak van duurzame voeding, materialen, etc.

 

Bij Ugent1010 leerde ik het verband leggen tussen de verschillende soorten milieu- en maatschappijproblemen, concrete acties daarrond op te zetten en er op beleidsniveau over na te denken. Bovendien kwam ik daar in contact met gelijkgezinden, met wie we nu een sterke en brede milieubeweging vormen die zich steeds meer uitbreidt naar grotere delen van België.

Klimaatcoalitie

Velen die in Ugent1010 actief waren, engageren zich nu voor de klimaatbeweging Climate Express. Ikzelf ben er sinds vorig jaar ook vrijwilliger geworden en langs deze weg betrokken geraakt bij de functie als coördinator bij de Klimaatcoalitie. In deze fase van mijn leven ben ik het meest intensief betrokken geraakt bij de klimaatproblematiek. 

 

Dit is hoe ik een milieu- en klimaatactivist geworden ben. Maar in mij schuilt een meer spiritueel en filosofisch wezen dat enorm gehecht en gevoelig is aan haar omgeving, en diep geïnteresseerd is in de plaats van de mens op aarde. Sinds mijn vroege tienerjaren zoek ik evenwicht en schoonheid op in de natuur door op stap te gaan, om te observeren en tot rust te komen.

Als plattelandskind hield ik er al enorm van om te ravotten op den buiten. En toen ik op de middelbare school zat, haalde ik er veel energie uit om mij af te zonderen en alles om mij heen intens te beleven. Ik vond (en vind nu nog!) het bijzonder fijn om zo tot mezelf te komen en verbonden te zijn met mijn omgeving, óók op plekken die meer door de mens vormgegeven zijn. Zolang het maar ruimte en rust ademt, en dat je merkt dat landschapselementen zijn ontstaan door arbeid en liefde van mensen.

In de klimaatstrijd vind ik het zeer belangrijk om het volledige plaatje van het mens-zijn in het achterhoofd te houden. Niet alleen minder consumeren bv, of hernieuwbare energie steunen. Maar duurzamer leven door zowel rekening te houden met de socio-culturele aspecten van de mens als met de ecosystemen waar we deel van uitmaken. Met respect voor het leven en strevend naar harmonie.

Julie Van Houtryve

 

climate express2Stap op de Climate Express, en ga mee naar de klimaatmanifestatie in Parijs op 29 november 2015. Schrijf in via Broederlijk Delen, of rechtstreeks via www.nl.climate-express.be
BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px