Zorg om sobere levensstijl.

De opwarming van de aarde, fijn stof in de lucht, natuurfenomenen die nieuw zijn, het bekommert me zeker, alhoewel ik me in verschillende van deze gevallen machteloos vind. De vraag wat ik er aan kan doen beweegt me vaak maar echte antwoorden vind ik niet zo gemakkelijk.

Ik zou meer moeten fietsen in plaats van de auto te nemen, of met het openbaar vervoer rijden. Daar heb ik dan ook weer zorgen mee vermits ik na een heupoperatie wel moet opletten dat ik mijn stappen afweeg. Zijn dat allemaal uitvluchten? Voor mezelf denk ik van niet. Wat dan wel?

Verwarming is een belangrijk aspect, dit is een sector waar ik iets kan aan doen, en we hebben hier in huis daarom gezorgd voor een aangepaste regeling van de centrale verwarming. De uren worden geregeld, zodanig dat niet heel de dag de verwarming op staat in het hele huis. Dit heeft tot gevolg dat ik me op bepaalde uren van de avond en de morgen beperk tot het gebruik van een of twee lokalen in huis, zodanig dat de andere niet verwarmd dienen te worden.

foto bisdomAandacht aan het lichtgebruik is een tweede zaak, niet alleen voor mezelf, maar ook voor de medewerkers. Ik heb me ook de gewoonte aangekweekt om ‘s morgens vooral geen licht aan te steken, ook al moet ik door gangen van het bisdom gaan. Ik ken ze voldoende om te weten waar ik moet lopen in het donker.

Misschien heeft dit allemaal niet zo veel te maken met een crisisbeleid, maar op een heel beperkte wijze doe ik bewust mijn duit in het zakje.

Met de hoop op een meer sobere levensstijl over heel de lijn.

+ Luc Van Looy


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px