7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

#ik7mee

Piet Van Pelt is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook al vele jaren lid van de werkgroep Ecokerk van bisdom Antwerpen. Piet studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie. De vragen naar de...

Duurzaam project botst toch op weerstand.

In opvolging van het 'kerkenplan' van het bisdom Antwerpen en het stadsbestuur heeft onze parochie H. Sacrament, Berchem-Groenenhoek een grondige studie laten uitvoeren naar de toekomstvisie van ons kerkgebouw. 

De huidige kerk is gebouwd vlak voor het Tweede Vaticaans concilie, en is dus qua stijl en architectuur volledig in de klassieke pre-conciliaire geest.

Ze is groots, indrukwekkend, 14 meter hoog, exclusief gericht op de liturgie, in materialen die helemaal geen rekening houden met duurzaamheid of klimaat - wat in die tijd niet aan de orde was.

Van isolatie was er geen sprake. Er is een verwarmingssysteem met warme lucht op stookolie. Maar de ruimte is niet te verwarmen, tenzij in de nok van de kerk, en met onmiddellijke afkoeling. 

Onbetaalbaar en niet duurzaam

Kort samengevat: dit is onbetaalbaar voor een afgeslankte parochiegemeenschap, die de tekorten van de kerkfabriek moet afwentelen op subsidie van de gemeenschap. Onverantwoord vinden wij dat, in deze wijzigende maatschappij- en kerkvisie: financieel, sociaal, ecologisch, politiek, kerkelijk, enz.

Toekomstvisie kerkgebouw

Antwerpen Berchem Pervijzestraat64 parochiekerk H.Sacrament 11003 255pxOns project wil dan ook radicaal een andere weg opgaan, toekomstgericht. Het huidige bouwvolume zal plaats ruimen voor een gebouw met gemengd gebruik: sociale appartementen, een kinderdagverblijf (dringende noden in Antwerpen) en een bezinningsruimte aangepast aan de parochiegemeenschap.

Dit gebeurt met goedkeuring van zowel het bisdom als het stadsbestuur. Een maatschappij voor sociale woningbouw staat achter het bouwproject. Uiteraard rekenen wij op een duurzaam gebouw dat in alle opzichten zal beantwoorden aan de nieuwe bouwnormen. Dus ook winst voor het klimaat. Er staan in Antwerpen nog een vijftal concrete projecten in de steigers.

Tegenwind vanuit Agentschap Onroerend Erfgoed

Een grote hinderpaal staat dit project in de weg: de erfgoedcel van het Vlaams Gewest geeft een negatief advies omwille van de sloop van een 'waardevol' gebouw. 
De kerk is nochtans niet beschermd als monument. We bergen onze plannen dus voorlopig zeker niet op. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Rik De Vleesschauwer, lid van de werkgroep 

 

 

plan berchem

 

Lees ook onze tips voor Kerkfabrieken en Centrale Kerkbesturen

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px