Ecologie op kamp

Ecologie en duurzaamheid zijn woorden die KLJ Hamme regelmatig klinken. Sinds het jaarthema "KLJ Natuurlijk" in het werkjaar 2015-2016 is deze aandacht alleen nog maar toegenomen.
Vaak gaat het over bewuste keuzes: verspilling tegengaan, zorg voor onze materialen, of het vermijden van een afvalberg.

Voor onze groepsuitstappen of  deelname aan de sportfeesten in de zomer, verplaatsen we ons bij voorkeur met de fiets, de bus en de trein, en laten we de wagen aan de kant. Als we een barbecue of feest organiseren, kiezen we voor producten van de korte keten.

In onze werking past ook het hergebruiken of 'upcyclen' van gebruikte materialen, al is dat ook een kwestie van gezonde zuinigheid, zoals de oude stoelen, tafels en zetels die we kregen van de school of van vrienden, en die in ons lokaal een tweede leven kregen.

 

Tentenkamp in Frankrijk

Afgelopen zomer ging ons zomerkamp voor de oudste leeftijdsgroepen door in Frankrijk, op de terreinen van 'Chateau Vilatte', een bevriende biologische wijnbouwer in de Bordeaux-streek. We kregen er niet alleen een kampeerterrein ter beschikking, maar ook een interessante rondleiding met uitleg over de keuze voor biologische productie, en uiteraard een lekkere degustatie.

korte keten

Het was een volledig tentenkamp, op een terrein zonder water, elektriciteit of sanitaire voorzieningen en dat is bij uitstek een creatieve uitdaging.  Bij de voorbereiding vooraf ging dan ook heel wat vergadertijd naar de vraag hoe we ons zouden organiseren, zowel praktisch als met het oog op het beperken van de ecologische voetafdruk van het kamp.

Korte Keten

We informeerden ons vooraf over de aanwezigheid van lokale boeren die ons konden voorzien van groenten, fruit, vlees en zuivel, en overlegden met onze kookploeg. Zij moesten het immers zien zitten om zich elke dag te bevoorraden of om afspraken te maken met de lokale producenten of winkels.

douche

Elektriciteit

En we vroegen ons af hoe we op een zuinige manier konden omgaan met energie. Zo hadden we elke dag enkele uren elektriciteit via een kleine generator. Daarmee konden we ook batterijen opladen, bijvoorbeeld van de muziekspeler. Maar we merkten snel dat je een zomeravond heel goed kan doorkomen zonder veel gebruik van elektriciteit. Vooral omdat we ook een solar-lichtketting bijhadden, met lampions gevoed door een zonnebatterij.

Omdat we gebruik konden maken van een koelkast van het bedrijf waar we te gast waren, konden we het gebruik en verbruik van de generator sterk beperken.

Douchewater voor WC-spoeling

Ons logistiek team had vooraf ook goed nagedacht over de voorzieningen voor het waterbeheer. Ook het water moest immers aangevoerd worden.

Een aparte uitdaging vormde het sanitair. We zorgden voor een stevig metalen rek waarop we een watertank plaatsten. Op die manier verkregen we 'mini-watertoren' die we elke dag via een pomp vulden, en aansloten op onze douches. Het douchewater werd afgevoerd via een met plastiek beklede greppel onder de houten palletten die de douchevloer vormden, en kwam terecht in een ingegraven kuip.

Deze voorraad 'gebruikt' water konden we dan hergebruiken voor de spoeling van onze zelfgetimmerde toiletten.

wcMeten is weten

Dit eenvoudige systeem zorgde voor een enorme besparing op ons waterverbruik. Met onze 42 deelnemers verbruikten we voor keuken, afwas, douches en sanitair 6,5 m³ water tijdens de negen kampdagen waarop we ter plekke waren. Dat komt neer op ongeveer 17 liter per persoon en per dag.


Om te vergelijken, zochten we op hoeveel water er in een gemiddeld gezin in Vlaanderen verbruikt wordt. We schrokken toch even: 110 liter per persoon en per dag, waarvan bijna 70% bestemd is voor toilet, douche en bad.
In een gemiddeld gezin gaat ook 17 liter per persoon en per dag naar de was. Dat was een verbruikspost die wij op kamp natuurlijk niet hadden. Het was een 'uitgesteld verbruik' dat we meenamen naar huis.

 

Het KLJ-bestuur van Hamme

www.kljhamme.be


Ecokerk logo 144px

Terug naar campagne Ecokerk

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

Jouw 7-sprong: tips per thema

klimaatnetwerk logo duurzaamvastgoed

 

Duurzaam vastgoed

klimaatnetwerk logo energie

 

Energie

klimaatnetwerk logo voedsel

 

Voedsel

klimaatnetwerk logo aankopen

 

Aankopen

klimaatnetwerk logo landbouw

 

Biodiversiteit

klimaatnetwerk logo water

 

Water

klimaatnetwerk logo isoleer

 

Energiebesparing

klimaatnetwerk logo vervoer

 

Mobiliteit

klimaatnetwerk logo fiets

 

Dichtbij

klimaatnetwerk logo hergebruik

 

Kringlopen

 klimaatnetwerk logo desinvesteren

 

Divest/invest

 

 

Het klimaatplan van...

Klimaatnetwerk.be wordt mee gedragen door volgende organisaties:               

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px