7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

De campagne 'Met een 7-sprong naar integrale ecologie' sluit aan bij het Laudato Si' Actieplatform dat alle groepen oproept om op 7 jaar tijd volledig duurzaam te worden in de geest van Laudato Si'.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Plant een Laudato Si'-boom

en maak je engagement zichtbaar voor de 7-sprong naar integrale ecologie. Download de handleiding en registreer je boom online

Meer...

 

laudatosiboom ad

11.11.11.: "Klimaatonrecht raast verder"

De jaarlijkse campagne van 11.11.11. focust op klimaatverandering en het onrecht dat er het gevolg van is

Meer...

 

  • #ik7mee
    House of Compassion
    Begijnhofkerk Brussel House of Compassion is een huis waar geluisterd wordt naar de schreeuw van de arme en de schreeuw van de aarde, naar het...

Zaterdag was een actiedag in Katowice. Op het symbolische uur van 5 voor 12 verzamelde een bonte menigte op de verzamelplaats. Onder hen ook de delegatie jonge vrijwilligers van de lidorganisaties van CIDSE die hier een meerdaags programma meemaken. Het zou een tocht worden langs een aantal stopplaatsen, waaronder het parkje net tegenover het conferentiecentrum, naast de Climate Hub.


Die plek werd onverwacht ook het einde van de tocht, want men besloot om ter plekke te blijven tot duidelijk zou worden wat gebeurd was met het honderttal actievoerders dat door de politie was opgepakt.

 

kl 20181208 144442 300pxOrdetroepen

Want dat er een ongeziene ordemacht op de been gebracht was, is het minste wat je kan zeggen. Overal langs het parcours stonden tientallen overvalwagens, brandweerwagens en een indrukwekkende hoeveelheid bewapende oproerpolitie. Het contrasteerde sterk met de kleurige bende die de gekende slogans riep en toonde. Uiteraard was er ook een opgemerkte Poolse delegatie, met een pleidooi tegen de kolenindustrie en voor schone lucht.

 

'Verwelkomen' of 'akte nemen van'

Intussen werden binnen in het conferentiegebouw de werkzaamheden van de eerste week afgerond. Hier en daar was de toon bits, zoals in het plenum van de SBSTA, dat er niet in slaagde een gezamenlijke tekst goed te keuren omdat een aantal landen niet wilde dat het rapport van het IPCC over de 1,5-limiet zou worden 'verwelkomd'. Ze wilden er enkel 'akte van nemen'.

De ultieme plenaire zittingen, waar alle werkzaamheden van alle parallelle gdroepen zou worden samengebracht, werden voortdurend uitgesteld, en toen we zelf uit het conferentiegebouw vertrokken, waren ze nog steeds niet begonnen.

 

Druk zetten op de ministers

Volgende week begint de 'politieke fase' van de top. Dan komen tal van ministers en parlementsleden naar hier, en ze zullen zeker nog tal van knopen moeten doorhakken. En hopelijk ook wat ambitieuzer zijn dan hun onderhandelaars de voorbije week.

Er zijn ook nog heel wat speeches van staats- en regeringsleiders of -leden gepland. Ook die kunnen nog belangrijk zijn om de Poolse top tot een bevredigend resultaat te laten leiden. Nu in België Michel II inzet op "koopkracht, veiligheid en klimaat", kijken we zeker ook uit

Vanuit CIDSE en Caritas Internationalis, kregen enkele delegatieleden vandaag de kans om het Poolse voorzitterschap een aantal van onze bezorgdheden mee te delen, zoals over het mensenrechtenluik in het Paris Rulebook. Ze konden verwijzen naar het standpunt van het Vaticaan dat, verwijzend naar de encycliek Laudato Si', op dezelfde nagel klopt. Nu hopen dat het document dat we hen gaven, ook nog effect heeft op de politieke besprekingen volgende week.

 

kl 20181208 135332

 

 

kl 20181208 135223

 

 kl 20181208 134314 kopie

 

 kl 20181208 144405

kl 20181208 144330 kopie 

Ecokerk logo 144px

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px