"Onze hoop is niet naief"

Gentse bisschop Lode Van Hecke plant in naam van de Belgische bisschoppen de eerste Laudato Si’-boom


Bisschop Lode Van Hecke plantte vandaag een jonge hoogstam kerselaar op het mariale domein in Oostakker-Lourdes. Deze boomplanting kadert in de viering van de vijfde verjaardag van de encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus en het lopende jubeljaar voor de Aarde. Met de boomplanting geeft de bisschop van Gent symbolisch uiting aan het engagement van zijn collega’s-bisschoppen in België om ‘integrale ecologie’ -het centrale begrip uit de encycliek- als basis te nemen van hun handelen, vieren en spreken.

 

 

 
Het is tevens de start van de actie "Plant een Laudato Si'-boom", zegt Karel Malfliet van Ecokerk:

Met het aanplanten van een fruit- of vruchtboom op een publiek toegankelijke plaats willen lokale gemeenschappen en groepen tijdens de komende weken en maanden op hun beurt hun engagement zichtbaar maken voor het klimaat, voor een gezonde aarde en voor sociale rechtvaardigheid.”  Klik hier voor een voorlopig overzicht

De actie start in de scheppingsperiode (1 september tot 4 oktober) die wereldwijd door alle christelijke kerken gevierd wordt en is een onderdeel van  de campagne “Red hun toekomst. Klimaatplan.nu” van Ecokerk.

 

Teken van hoop

FB BoomplantingOostakker 30 350pxVolgens bisschop Lode Van Hecke is deze actie een manier om te getuigen van hoop in een wereld die getroffen wordt door meerdere crisissen tegelijk:  
Een boom plant je niet voor een dag, een maand of een jaar. Een boom van twintig jaar oud, dat is nog een jong boompje. Wanneer we deze boom planten, dan drukken we onze christelijke, gewortelde hoop uit voor een leefbare toekomst en ons engagement voor een ecologische bekering.”   

Die hoop is niet naïef, aldus de bisschop. “Wetenschappers bevestigen dat een hoopvol perspectief mogelijk is als we armoede bannen, de aarde eerlijk delen, de economie hervormen, de natuur beschermen en met z’n allen gaan leven binnen de ecologische grenzen van een gezonde planeet.

 

Niet het verleden herstellen maar de toekomst redden

FB BoomplantingOostakker 01 350pxVolgens Bart Bode, voorzitter van Ecokerk, leveren groepen, organisaties en gemeenschappen een geloofwaardige bijdrage aan die transitie door zelf klimaatplannen te maken en uit te voeren:

We sensibiliseren en helpen kerkgemeenschappen om koolstofarm en Laudato Si’-proof te worden. Maaar Ecokerk wil dat ook de politici hun werk doen. Met de vele miljarden die nu worden vrijgemaakt voor de gevolgen van de pandemie,  moeten ze niet het verleden herstellen, maar de toekomst redden. De uitvoering van de Europese Green Deal mag niet vertragen. Het Klimaatakkoord van Parijs, de draagkracht van de aarde en de gezondheid van de ecosystemen moeten de grenzen aanwijzen waarbinnen de economie en de samenleving zich kan bewegen. En bij dit alles is een sociaal rechtvaardig beleid cruciaal.

 

Partnerorganisaties

De actie 'Plant een Laudato Si'-boom' wordt mee gedragen door VELT en door de jeugdbewegingen Chiro, KLJ, KSA en IJD. Zij hielpen met plezier de bisschop een handje met het planten van de eerste Laudato Si'-boom

FB BoomplantingOostakker 04 1200px

 

Bekijk ook de uitgebreide reportage van Gent In Beeld

 

 

Bekijk ook de reportage van AVS televisie

(misschien moet je de bescherming tegen volgen uitzetten om onderstaande reportage te kunnen bekijken)

 

 

 Ecokerk logo 144px

Waar groeit een Laudato Si'-boom?

laudatosiboom ad

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px