Binnen ons parochieverband Zuidoost Twente (parochie Maria Vlucht - Losser, Lonneker, Overdinkel, Glanerbrug ; Jacobusparochie Enschede en Franciscusparochie - Haaksbergen, Buurse, Boekelo) zijn de voorbije jaren meerdere Laudato Si'-bomen geplant. Zie hiervoor het lijstje onderaan dit artikel.

Dit jaar plantten we een Laudato Si'- boom in het allermooiste park van de wereld, het Abraham Ledeboerpark te Enschede, in de vruchtenboomgaard naast het Koetshuis waarin de Bijenvereniging is gehuisvest

 

Inheemse Zoete Kriek

Na een lange en intensieve voorbereiding door de werkgroep Laudato Si’ was het zaterdag 21 oktober 2023 eindelijk zover. In en onder een stralend zonnetje (wat echt bijzonder was en dankbaar stemde, gezien de vele regen in de voorafgaande dagen) was een kleine groep bijeengekomen om hiervan getuige te zijn.

In haar openingsspeech vertelde Alice Snijders over het hoe en waarom van deze boom. ‘Een boom is een teken van hoop. Want een boom plant je niet voor jezelf, maar voor de generaties na ons. Zij plukken uiteindelijk de vruchten ervan.’

Enschede LSboom 500pxDaarna werd de Laudato Si’ boom door zeven parochianen met vereende krachten in de grond gezet. Zij dekten haar wortels met vruchtbare en gezegende aarde toe. Vertroeteld door die liefdevolle en enthousiaste handen, onder de deskundige leiding van de beheerder van het park, Frank Dubbelink van Onderhoud Enschede én met de zegen van pastor Carla Berbee, heeft deze inheemse Zoete Kriek een kickstart gekregen waarop menig boom jaloers zal zijn.

Er is ook een gedenkbord naast de Laudato Si’ boom geplaatst. Johan Hofhuis onthulde dat zaterdag. Hij benadrukte dat een boom planten een teken is. Zo kunnen we in ieder geval iets doen en later tegen onze kinderen zeggen dat we ons best hebben gedaan, aldus Johan. Op het bord is te lezen dat deze speciale boom een geschenk is van de werkgroep Laudato Si’ namens de katholieke kerken van Zuidoost Twente.

Tenslotte nam Rietie Kenter het woord en dankte alle mensen die aanwezig waren en zij die bij de totstandkoming ervan betrokken zijn geweest. Ze sloot af met een korte bezinning.

Uiteraard was er na zoveel gedane arbeid voor alle aanwezigen koffie, thee en zelfgebakken cake van meesterbakker Rietie in de Lammerinkswönner. Een feestelijke en gezellige afsluiting van een heel bijzondere en gezegende middag.

 

Lees ook het verslag van de lokale pers in 1Twente 

 

Eerder door de werkgroep geplante Laudato Si'-bomen

  • Zondag 2 oktober 2022: op de begraafplaats van de H. Maria Geboortekerk aan de Gronausestraat in Losser. Zie het fotoverslag.
  • Zondag 18 september 2022: bij de St. Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat in Enschede
  • Vrijdag 3 september 2022: bij de Bonifatiuskerk aan de Veldmaterstraat in Haaksbergen. Hier vind je de foto.
  • Zondag 3 oktober 2021: in de Pathmos Oase, de tuin naast de St. Jankerk aan de Haaksbergerstraat in Enschede. Er staat een verslag op onze Facebookpagina

 

Rietie Kenter en Alice Snijders
namens de Werkgroep Laudato Si’

mariavlucht.nl/laudato-si

facebook.com/groups/laudatositwente   

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Enschede infobord

 

Ecokerk logo 144px

Waar groeit een Laudato Si'-boom?

laudatosiboom ad

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px