Kardinaal De Kesel plant Laudato Si'-boom bij aftrap campagne Ecokerk

Op 22 mei 2023, de Internationale dag van de Biodiversiteit, en de start van de Laudato Si'-week, hebben kardinaal Jozef De Kesel, eerste gedeputeerde Luk Lemmens van de Provincie Antwerpen en schepen Patrick Princen van de stad Mechelen samen met Ecokerk een jonge appelaar geplant in de historische boomgaard in de tuin van het aartsbisschoppelijke paleis in Mechelen.

Met het planten van deze Laudato Si'- boom werd meteen ook het startschot gegeven van de campagne ‘Genees de aarde en alles wat ademt en leeft’.

 

(Lees verder onder de videoreportage van Kerknet)

 

 

 

"Engagement symbolisch zichtbaar maken"

Ecokerk2023 spot 255pxBart Bode, voorzitter van Ecokerk, gaf een duiding bij de campagne van Ecokerk: “Evenals de klimaatchaos is het verlies aan biodiversiteit één van de grote crisisthema's in de wereld. De nieuwe Ecokerk-campagne roept op tot het beschermen en herstellen van de biodiversiteit als deel van het werken aan integrale ecologie. Een Laudato Si'-boom maakt symbolisch het engagement zichtbaar om in dialoog met de ruimere samenleving te werken aan een ecologisch gezonde, klimaatveilige en sociaal rechtvaardige toekomst.”

Sinds de lancering van de actie 'Plant een Laudato Si'-boom', werden in Vlaanderen al ruim 65 geregistreerde bomen geplant. Daarbij komt nu dus ook een boom in de tuin van het aartsbisschoppelijke paleis in Mechelen.

 

Jonathan

Sinds de herinrichting van de historische tuin van de aartsbisschoppelijke tuin wordt de oude verdwenen boomgaard in ere hersteld met jonge fruitbomen. De boom die nu geplant werd, is een jonathan, een gekende oude zelfbestuivende appelsoort. Kardinaal De Kesel verwees naar de betekenis van deze naam: "Jonathan is een Joodse naam en betekent “Geschenk van God”. Kan het symbolischer? Voor christenen is de aarde en al wat er op leeft inderdaad een geschenk van God. En we hebben de opdracht dit geschenk in goede gezondheid te bewaren en door te geven aan de volgende generaties, aan wie na ons komt."

Deze vrucht- of fruitboom symboliseert aansprekend de kernboodschap van Ecokerk en de encycliek Laudato Si’, aldus de kardinaal: “Deze Laudato Si’-boom geeft een heel concreet gezicht aan onze gedeelde visie op een echt duurzame toekomst.”.

 

Bijhorend bord

Bij de nieuw aangeplante boom hoort een bord waarop een citaat staat uit de encycliek Laudato Si’ staat: “Iedere gemeenschap heeft de plicht om de aarde te beschermen en haar vruchtbaarheid voor toekomstige generaties te verzekeren.” Bij het citaat staan ook het logo "Laudato Si'-boom en de logo's van de deelnemende partners.

 

Lees de tekst van Ecokerk-voorzitter Bart Bode

Lees de tekst van Kardinaal De Kesel

Bekijk het verslag van Kerknet

Bekijk ook het verslag van RTV

 

boomplanting mechelen footer950px

Ecokerk logo 144px

Waar groeit een Laudato Si'-boom?

laudatosiboom ad

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px