De vormelingen en catechisten van Onze-Lieve-Vrouw Lichtaart hebben op 18 september een Laudato S'-boom geplant.

Dat gebeurde met ondersteuning van de gemeente Kasterlee.

 

Onze vormelingen waren op zaterdag 18 september, stipt op de afspraak in onze kerk te Lichtaart. Ze waren al voorzien van regenkledij en schoeisel dat tegen wat water kan omdat er ook een buitenprogramma was voorzien en de buienradar regen voorspelde. Maar eerst moest er een binnenprogramma afgewerkt worden.

 

Laudato Si' en ode aan de schepping

We kregen een toneelstukje te zien over het leven van Franciscus van Assisi, gespeeld door de catechisten. Daarin kwam ook het Zonnelied van Franciscus aan bod, een loflied van de Schepping. Meteen daarna werd dan ook het lied ingeoefend: Laudato Si', o mi Signore: Wees geprezen Heer.


Van de H. Franciscus naar onze paus Franciscus was maar een klein sprong. Onze paus schreef al in 2015 de encycliek Laudato Si. Daarover kregen onze vormelingen een filmpje te zien ter verduidelijking. In kleine groepen gingen ze daarover in gesprek. Wat kunnen we zelf al doen om mee zorg te dragen voor de schepping?

 

De natuur in

Daarna startte het buitenprogramma. De groepjes trokken de natuur in om met al onze zintuigen te genieten van de schepping. Wat zien we, hoe voelen de verschillende planten en vruchten, hoe ruiken ze ? Wat horen we allemaal in de natuur als we het stil maken? Het geblinddoekte proeven zorgde wel voor wat vreemde snuiten als ze wat bitters of zuur voorgeschoteld kregen.

Het planten van onze Laudato Si'-boom

Lichtaart Molenspoor 400pxTegen 11.30u verzamelden allen bij het speelplein Molenspoor. Daar waren al wat ouders en sympathisanten aanwezig voor de inzegening van de Laudato Si boom. Net als Franciscus willen we ons inzetten voor de schepping. Daarom is er i s.m. de gemeente een toekomstboom geplant, een boom die kan en mag oud worden. Deze boom is tegelijk ook een Laudato Si boom: een boom die ieder jaar vruchten geeft waarvan we met z’n allen mogen genieten. De keuze viel op een notenboom. Een zwarte walnoot.

Jasper, pastoraal werker en catechist sprak een welkomstwoord uit en gaf ook een woordje uitleg over de Laudato Si boom. Onze burgemeester sprak nog even tot de aanwezigen en onthulde samen met Georges, voorzitter van het centraal kerkbestuur, plechtig het bijhorende bordje met de uitleg over deze toekomstboom.

 

Lichtaart Molenspoor2 400pxAl de vormelingen mochten nog een beschermende laag schors aanbrengen rond de boom. Water geven hoefde niet want dat kwam ondertussen weer gewoon uit de hemel vallen. Ondanks de regen zongen de jongens en meisjes nog enthousiast Laudato Si o mi Signore.

Na de voorbeden en een bezinning door enkele vormelingen sprak Jasper een zegengebed uit en zegende de notelaar.

Om deze Laudato SI dag af te sluiten kregen de vormelingen nog een narcisbol mee naar huis. Deze kan in de lente voor wat kleur zorgen en ons eraan herinneren dat we zorg moeten dragen voor de schepping, elke dag opnieuw.

Lieve Van Gansen

 

 

Naar parochie Onze-Lieve-Vrouw Lichtaart

Ecokerk logo 144px

Waar groeit een Laudato Si'-boom?

laudatosiboom ad

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px